“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Besmette medewerkers met milde klachten sneller aan het werk

08 dec, 2021 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Het aantal coronabesmettingen is ontzettend hoog. Hoe vergaat het werknemers die besmet zijn geraakt en alleen lichte klachten hebben? Het schijnt dat ze sneller weer aan het werk gaan dan vorig jaar nu 85% van de volwassenen gevaccineerd is.

Minder lang ziek

ArboNed en HumanCapitalCare besloten hier een onderzoek naar te doen. Al snel bleek uit de cijfers dat de vaccinatie flink wat effect heeft op het ziektebeeld. Werknemers met milde klachten die besmet zijn met corona melden zich sneller beter en zijn minder lang ziek dan vorig jaar.

De cijfers

Werknemers die thuis kwamen te zitten met corona bleven voorheen vaak langer ziek dan twee weken. Nu meldt 8 procent zich sneller beter. Zo bleef vorig jaar 42 procent na die twee weken nog ziek thuis, nu is dat nog maar 34 procent. Het aantal werknemers dat langere tijd ziek blijft is dus behoorlijk gedaald. Was vorig jaar na een maand 22 procent van de zieke werknemers nog niet aan het werk, dit aandeel ligt nu op 15 procent.

Betekent dit dat de vaccins goed helpen?

Het onderzoek geeft hier geen duidelijkheid over. Hierbij is geen rekening gehouden met de vraag of iemand gevaccineerd is of niet. Bedrijfsarts en directeur medische zaken van HumanCapitalCare zegt: “De cijfers maken geen onderscheid tussen gevaccineerde werknemers of niet. Wel laten ze een algemene trend zien dat werknemers met een coronabesmetting dus minder dagen ziek zijn.”

Volgens Viroloog Menno de Jong kan het eigenlijk niet missen dat deze positieve cijfers alles te maken hebben met de vaccinaties. Het gaat erom dat de vaccinaties wel helpen om weer sneller op de been te zijn. Men wordt er minder erg ziek van. Je kunt dus nog wel besmet raken, en dat is ook waarom de cijfers weer oplopen, maar men is er minder ziek van en dus ook weer sneller beter.