“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Arbeidsconflict over inflatiecorrectie

11 apr, 2022 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

De boodschappen worden steeds duurder en ook de gasprijzen reizen de pan uit. Ondertussen merkt iedereen in Nederland wel dat het leven steeds duurder wordt. In de maand maart was het leven gemiddeld bijna 10 procent duurder dan voorheen. Het is dan ook niet zo vreemd dat werknemers in gesprek gaan met hun werkgever over het loon. Het liefst zouden zij een inflatiecorrectie krijgen op hun loon die ervoor zorgt dat de situatie financieel weer hetzelfde wordt als voorheen. Toch is dit vaak niet haalbaar. Hierdoor ligt een arbeidsconflict op de loer.

Salaris mee met inflatie

Werknemers zouden het liefst zien dat hun salaris meestijgt met de inflatie. Toch is het de vraag of dit realistisch is. Door de hoge inflatie stijgen namelijk ook andere bedrijfskosten, waardoor de werkgever zelf ook al last heeft van de stijgende prijzen. Daarnaast kan de inflatie er ook voor zorgen dat aan de andere kant de omzet daalt. De werkgever heeft dus meestal onderaan de streep niet meer te besteden. Integendeel. Vaak zit een salarisverhoging er dan simpelweg niet meer in.

Bang voor arbeidsconflict

Uit een onderzoek van verzekeraar Interpolis blijkt dat veel ondernemers bang zijn voor vervelende discussies met personeel over deze inflatiecorrectie. Zij verwachten eigenlijk een toename van het aantal arbeidsconflicten. Dit terwijl zij zich dit eigenlijk kunnen veroorloven met het huidige personeelstekort.

Andere oplossingen

Directeur Bedrijven bij Interpolis René Voets raadt ondernemers aan om vooral in gesprek te gaan met hun werknemers. “Dat is altijd beter dan uitkomen op een arbeidsconflict. Er is sowieso sprake van een krapte op de arbeidsmarkt, dus is het belangrijk om je personeel aan je te binden. Dan is salaris een belangrijk instrument. Maar we zien ook bij veel werknemers, vooral de millennials, dat ook andere zaken, zoals ontwikkelingsmogelijkheden en een vrije invulling van werktijden, belangrijk worden gevonden”, aldus Voets.

Toch arbeidsconflict?

Zijn er al spanningen, dan kan een discussie over het loon wellicht de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Is dat het geval en krijg je te maken met een arbeidsconflict? Neem dan gerust contact op met onze juridische medewerkers voor gratis advies over jouw situatie!