Na maandenlang wachten is het eindelijk zo ver. Restaurants en cafés mogen hun deuren weer (gedeeltelijk) openen voor hun bezoekers. Hoera voor de horeca, zou je denken. Helaas heeft de horeca heeft te maken met een extreem personeelstekort.

De echte horeca-tijgers

Barpersoneel, koks, bedienend personeel en afwassers. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn in de coronacrisis 90 duizend horecamedewerkers vertrokken. Zij besloten een andere baan te gaan zoeken, omdat er in de horeca geen werk meer was. Daarnaast is er vanuit vakopleidingen maar weinig instroom. Het rooster voor de aankomende drukke zomer even rondmaken is dus een flinke opgave en zorgt voor de nodige hoofdbrekens.

Andere baan

Ruud Bakker van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft zelf ook twee horecazaken in Eindhoven. Hij schat dat ongeveer 40 procent van het personeel is uitgestroomd. “Die hebben allemaal tijdens de crisis een andere baan gevonden en komen dus echt niet zomaar terug”, vertelt hij tegen EditieNL.

Meer horeca, minder personeel

Vooral een tekort aan mensen met diploma’s en ervaring doet veel zaken de das om, zegt hij. “Koks, bedrijfsleiders, echt de mensen met ervaring voor wie de horeca het beroep is. We zijn daarom in contact met het UWV en het Werkbedrijf. Dan trainen we mensen intern wel.”

Volgens de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) is aantal mensen dat werkzaam is in de horeca  tijdens de coronacrisis afgenomen met maar liefst meer dan een kwart. Dit terwijl dat er juist meer horecazaken bij zijn gekomen en er ook vóór de coronapandemie eigenlijk al een personeelstekort was in de horeca.