“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meenemen mondkapjes zorgt voor ontslag op staande voet

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Een man werkte al sinds 2010 bij een schoonmaak- en opslagbedrijf. Op een dag besloot hij een doos mondkapjes uit het magazijn mee te nemen en werd op staande voet ontslagen.

Toestemming van collega

Het ging om een doos met chirurgische mondkapjes die waren bedoeld voor de verkoop. Toen de werkgever er achter kwam dat er in totaal drie doosjes met mondkapjes waren verdwenen, stuurde hij een groepsapp met de vraag wie hier meer van wist. De betreffende werknemer gaf aan dat hij inderdaad een doos had meegenomen en dat hij hiervoor toestemming had van een collega. Toen de andere dozen met mondkapjes niet boven water kwamen, besloot de werkgever de camerabeelden te bekijken. Toen hieruit bleek dat de betreffende werknemer naast de mondkapjes ook nog een campingstoeltje had meegenomen, besloot de werkgever hem op staande voet te ontslaan.

Onbeschermd aan het werk

De werknemer was het totaal niet eens met het ontslag en stapte naar de rechter. Hij was van mening dat hij geen ontslag zou moeten krijgen omdat hij toestemming had van een collega om de mondkapjes mee te nemen. Het campingstoeltje zou van hemzelf zijn. Daarnaast bracht hij in de rechtszaal ook ter sprake dat hij zijn werk onbeschermd moest doen, terwijl zijn 80-jarige moeder in de risicogroep zit.

Uitspraak van de rechter

Toch was de rechter niet gevoelig voor de argumenten van de werknemer. De werknemer had kunnen weten dat de betreffende collega niet de bevoegdheid had om hem toestemming te geven de mondkapjes mee te nemen. Daarnaast kon de werknemer niet bewijzen dat de campingstoel van hem was. De mondkapjes had de man niet nodig voor zijn werk. Hij was immers administratief medewerker en had een eigen kantoor. Daardoor werd hij op het werk niet blootgesteld aan besmettingsgevaar. Het ontslag op staande voet blijft dan ook in stand. De werkgever hoeft ook geen transitievergoeding te betalen.