“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Afschaffen sollicitatieplicht oudere werklozen

9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

“De sollicitatieplicht voor oudere werklozen moet worden afgeschaft”, zo stelt arbeidssocioloog Jan Cremers van de Universiteit Tilburg. “Steeds maar weer moeten solliciteren zonder enig resultaat zorgt bij ouderen voor veel frustraties. Haal deze frustratie weg door deze mensen de mogelijkheid te geven niet langer beschikbaar te zijn”, aldus Cremers.

Veel werkloze ouderen komen na ontslag maar moeilijk weer aan een baan. Dit onder meer doordat zij duurder zouden zijn dan jongeren. Regelingen om het aannemen van ouderen aantrekkelijker te maken lijken tot zover niet te werken.

Versoepeling IOW

Cremers is van mening dat voor ouderen die tijdens de crisis zonder werk kwamen te zitten de IOW moet worden versoepeld. Dit is een regeling voor werkloze zestigplussers die geen recht meer hebben op een ww-uitkering. Via deze regeling ontvangen zij 70 procent van het minimumloon.

CNV Vakmensen

Ook CNV Vakmensen is van mening dat er iets moet gebeuren. Voorzitter Piet Fortuin van de CNV vindt dat er een regeling moet komen voor werkloze 55-plussers. Vanaf die leeftijd wordt het perspectief op werk aanzienlijk minder. “Daarom vinden wij dat 55-plussers die vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn in aanmerking moeten kunnen komen voor vrijstelling van de sollicitatieplicht”.

Op het gebied van de WW-uitkering is veel veranderd. Bekijk onze pagina meest gestelde vragen over de WW-uitkering om weer helemaal op de hoogte te zijn!