“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werknemer met longkanker ontslag gekregen in proefperiode

09 apr, 2024 | Ontslagvergoeding
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

In 2022 werd in het Limburgse Elsloo een vrouw ontslagen tijdens haar proeftijd. De reden van het ontslag was vermoedelijk de agressieve vorm van longkanker die ze heeft. Normaal gesproken kan je weinig met ontslag in de proeftijd, maar mevrouw besluit er werk van te maken.

Achtergrond situatie

De medewerkster is op 30 maart 2022 in dienst gekomen met een contract voor een jaar. Twee weken later krijgt zij het slechte nieuws dat ze te maken heeft met een agressieve vorm van longkanker. Haar echtgenoot heeft meerdere keren telefonisch contact over deze situatie met Decozorg. In dit contact wordt het de echtgenoot duidelijk dat de ziekte van zijn echtgenoot een reden is voor ontslag. Op 28 april ontvangt de medewerkster de opzeggingsbrief waarin vermeld staat: ‘De huidige situatie staat ons helaas niet toe een andere beslissing te nemen.’ Maar wat ‘de huidige situatie’ precies inhoudt wordt niet toegelicht. De medewerkster is ervan overtuigd dat dit haar ziekte betreft. Decozorg blijft dit echter ontkennen. Mevrouw denkt dat dit komt omdat zij niet slecht in de publiciteit willen komen.

Discussie om ontslagreden

Decozorg is het bedrijf waar de medewerkster in dienst was. Het bedrijf stelt dat het ontslag te maken heeft met financiële redenen. De vrouw heeft het gevoel dat dit niet klopt. Haar echtgenoot kreeg immers tijdens zijn gesprekken met Decozorg al min of meer te horen dat haar ziekte reden was voor ontslag.

Naar de rechter

Het voelt niet eerlijk en mevrouw besluit een advocaat in dienst te nemen. Ze stappen naar de rechter. Tijdens de zitting is Decozorg gevraagd waarom er in de brief niets staat over de slechte financiële situatie van het bedrijf. Volgens de directeur heeft dat wel in de brief gestaan, maar is dit geschrapt om slechte publiciteit te voorkomen.

De rechter vindt dat ongeloofwaardig. Dit mede, omdat in februari al bekend was dat het bedrijf in februari al wist van de financiële situatie, maar de medewerkster alsnog op 30 maart is aangenomen. Daarnaast zijn in de gesprekken enkel haar ziekte genoemd als reden voor ontslag. Het bedrijf kan daarnaast niet genoeg bewijs aanleveren dat het ontslag te maken heeft met de slechte financiële positie van het bedrijf.

Ontslag niet rechtsgeldig

De kantonrechter gelooft niets van het verhaal van Dezozorg en besluit dat het ontslag niet rechtsgeldig is. Volgens de rechter is er sprake van discriminatie op basis van gezondheid. Het bedrijf Decozorg moet de vrouw een billijke vergoeding uitkeren van €33.000 euro.