Afgelopen weken hebben we meerdere winterse dagen achter de rug. Code geel werd meerdere keren afgegeven. De wegen waren glad en de overheid wilden zo voorkomen dat er ongelukken zouden gebeuren en dat teveel mensen de weg op zouden gaan. Maar kan een werknemer afdwingen dat hij die bij code geel thuiswerkt? Het is immers voor sommige mensen lastiger om bij code geel op tijd op werk te verschijnen.

Simpelweg is het antwoord ‘nee’. Ondanks slecht weer en code geel kan een werknemer niet afdwingen thuis te werken. Een werknemer is in eerste instantie zelf verantwoordelijk dat hij op tijd op de werkvloer verschijnt.

Wet flexibel werken

In de wet flexibel werken staat dat een werkgever een thuiswerkverzoek ongemotiveerd mag afwijzen. Een storm, hevige sneeuw of ijzel is geen goede reden. Als er een belangrijke vergadering is gepland waar de werknemer fysiek aanwezig moet zijn is het al reden genoeg om van de werknemer te eisen dat hij aanwezig is.

Wat is redelijk?

Ondanks dat het wettelijk niet is vastgelegd moet je als werkgever wel kijken wat redelijk is. Want wat is redelijk wanneer er sprake is van heftige sneeuwval of gladheid en het praktisch onmogelijk is om op het werk te verschijnen? De werknemer kan in deze situaties een beroep doen op goed werkgeverschap. Geeft een medewerker aan dat er geen treinen rijden vanwege het slechte weer, maar is er wel een mogelijkheid om thuis te werken dan zal de werkgever daar wel naar moeten kijken. Ga samen in overleg als het niet mogelijk is om op kantoor te verschijnen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Indien je thuis kan werken is dit een goede oplossing. Maar bij sommige beroepen is dit niet mogelijk. Wellicht dat je dan verlofuren moet opnemen of op een andere dag de uren moet inhalen.

Conflicten op de werkvloer

Juristen en advocaten ervaren dat onstuimig weer ook leidt tot conflicten op de werkvloer. Werknemers die in de buurt wonen komen bij slecht weer eerder naar kantoor. Het is voor hen ook makkelijker haalbaar. Werknemers die verder weg wonen kiezen er eerder voor om bij code geel niet de weg op te gaan. Logisch, maar voor een werkgever wel lastig. Want als je bijvoorbeeld een winkel te draaien hebt en een deel van je personeel wilt door code geel niet komen zit je wel met een probleem. Hierdoor ontstaan vaak conflicten. Toch leiden deze conflicten niet tot een rechtszaak. Omdat het maar om een dag gaat is het belang te klein. Ook wil niemand de arbeidsverhouding op het spel zetten. Een lastige discussie blijft het wel.

Advies AWVN

Ook werkgeversvereniging AWVN laat weten dat het woon-werkverkeer een zaak is van de werknemers. Echter komen zij wel met het volgende advies richting werkgevers: “Indien thuiswerken niet mogelijk is adviseren wij bedrijven om mensen de mogelijkheid te geven verlof op te nemen als het weer erg slecht is.” Een andere tip is om een flexpoel te hebben. Wellicht kunnen werknemers die dichtbij wonen invallen op dit soort dagen zodat de werkgever niet met te weinig personeel zit.