“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Heb je een beperking en ben je via loonkostensubsidie bij een werkgever aan de slag, dan verdien je niet meer dan het bijstandsniveau. Werk je extra uren, dan verdien je niets extra’s. Een vreemde situatie die moet worden aangepakt. Meer werken moet gaan lonen, ook voor mensen met een beperking, vindt het kabinet.

Meer verdienen

Straks is het mensen met een beperking toegestaan om maximaal 130 euro per maand meer te verdienen dan het bijstandsniveau. Dit wordt middels een tijdelijke regeling geregeld. Deze regeling is onderdeel van een pakket maatregelen om mensen met een beperking aan het werk te krijgen.

Aanvulling

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken legt uit: “Wie nu bijvoorbeeld tien uur werkt met loonkostensubsidie en geen andere inkomstenbron of vermogen heeft, krijgt een aanvulling op het loon tot bijstandsniveau. Ga je twintig uur werken, dan is de aanvulling nog steeds tot bijstandsniveau. Je gaat er dan dus niet op vooruit. Dat stimuleert niet.” Straks wordt dit anders. “Mensen die in deeltijd met loonkostensubsidie werken houden daardoor met elk uur dat ze werken iets meer over.”

Koppelen

De minister zet alle zeilen bij om mensen met een beperking aan de slag te krijgen. Volgens Van Ark zit de arbeidsmarkt daar momenteel ook op te wachten, er is in veel sectoren immers een personeelstekort. In totaal wordt er 70 miljoen euro geïnvesteerd in de verbetering van een systeem waarmee werkgevers en werknemers aan elkaar gekoppeld worden. Ook zijn er plannen om de regels makkelijker te maken, zodat het voor werkgevers ook makkelijker wordt om iemand met een beperking in dienst te nemen. Het doel is om tot 2026 125.000 extra werkplekken te realiseren voor mensen met een beperking.