In 2015 werden, in het kader van de participatiewet, de uitkeringen voor jonggehandicapten flink verlaagd. Hierdoor gaan zij nu sneller weer aan het werk. Dit blijkt uit onderzoek van het SEO.
Oud vs Nieuw
In het onderzoek werd de situatie van 18-jarige jonggehandicapten voor wie in 2015 de nieuwe regels gingen gelden vergeleken met jonggehandicapten die nog onder de oude regeling vielen. Zo konden de onderzoekers precies zien wat de veranderingen precies teweeg brachten.
Sterkere prikkel
De lagere uitkering bleek een sterke prikkel te zijn om weer te gaan werken. “Voor jongeren onder de 21 is de bijstandsuitkering fors lager dan de wayonguitkering. Het gaat al snel om een verschil van zo’n 300 euro netto per maand”, zo zegt onderzoekster Lucy Kok.
Gemeenten
Wat dat betreft is het doel van de participatiewet grotendeels bereikt. Er was echter nog een ander doel: een effectievere begeleiding door de overheid. Om dit teweeg te brengen werden de gemeenten verantwoordelijk gemaakt. Doordat zij zelf hun uitkeringen moeten betalen zijn zij meer gemotiveerd om mensen met een uitkering aan het werk te krijgen. Helaas ging dit niet zo soepel. Het duurde een poosje voor dit op gang kwam. Er waren veel problemen om intern alles op orde te krijgen, waardoor de hulp voor jonggehandicapten niet goed op gang kwam. Dit is ook terug te zien in de cijfers. De afgelopen jaren is hier hard aan gewerkt, waardoor de resultaten in de toekomst alleen maar beter zullen worden.