“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Pesten op de werkvloer gaat door ondanks thuiswerken

13 apr, 2021 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Pesten op de werkvloer is een groot probleem. Slachtoffers van deze pesterijen slaakten een zucht van verlichting toen zij hoorden dat zij thuis moesten werken. Zij dachten dat er nu eigenlijk een einde zou komen aan het getreiter. Helaas komen zij bedrogen uit. Ook vanuit huis gaat het pesten online gewoon door.

Pesten op de werkvloer

Ongeveer 80.000 mensen hebben dagelijks te maken met pesten op de werkvloer. Nu veel mensen verplicht thuiswerken heeft dit gedrag zich verplaatst naar de digitale werkvloer. Werknemers worden door hun collega’s genegeerd in zoom-meetings of worden gewoonweg niet uitgenodigd, krijgen vervelende opmerkingen naar hun hoofd of worden buitengesloten door collega’s.

Slechtere werksfeer door corona

Het afgelopen jaar deed vakbond CNV onderzoek naar pesten op het werk onder 2.500 werkenden. Van deze groep had 26 procent wel eens te maken met pesten. Als je dit omrekent naar landelijke schaal, dan zou dit uitkomen op 2,3 miljoen werkenden. Een op de vijf ondervraagden gaf daarnaast aan dat de sfeer op de werkvloer is verslechterd sinds het uitbreken van de coronacrisis. Door het afgenomen contact tussen collega’s ontstaat er een voedingsbodem voor ongewenst gedrag. “Even bijpraten met een kop koffie is er niet meer bij. Ook mis je bij digitaal communiceren non-verbale interactie. Hierdoor krijg je sneller miscommunicatie”, vertelt Laura Willemse van stichting Pesten op de Werkvloer.

Vormen van digitaal pesten

Digitaal pesten lijkt lastig, maar kan op allerlei manieren. Laura Willemse geeft een paar voorbeelden: „Afspraken niet communiceren, e-mails niet doorsturen, iemand niet toelaten in een digitale vergaderruimte.” En, zegt ze: „Genegeerd worden in Teams voelt precies hetzelfde als in een fysieke vergaderruimte. Het is alleen nóg moeilijker om er iets van te zeggen.”

Sleutelrol voor leidinggevenden

Het is aan leidinggevenden om een sleutelrol te spelen in het voorkomen van dit soort digitaal pestgedrag. Toch is dit geen gemakkelijke opgave, want door het thuiswerken is pestgedrag ook moeilijker te herkennen. Leidinggevenden kunnen het beste hun personeel goed in de gaten houden en informeel contact stimuleren. Daarnaast is het belangrijk om mensen de kans te geven om bij problemen bij je aan te kloppen. Hou die drempel zo laag mogelijk. Daarnaast geeft onderzoeker Ivana Vranjes aan dat het voor organisaties verstandig kan zijn om bepaalde gedragsregels op te stellen voor online vergaderingen en dergelijke. „Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen de camera aanzet tijdens meetings en schakel de functie uit waarmee mensen privé kunnen chatten in een overleg.”

Trek aan de bel

Heb je zelf te maken met pestgedrag van collega’s of heb jij het idee dat een bepaalde collega gebombardeerd is tot pispaaltje? Trek dan aan de bel bij een leidinggevende of een vertrouwenspersoon. Pesten kan grote gevolgen hebben en kan er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat je met een depressie te maken krijgt of erger. Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek hulp!