“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vanaf 1 juli gaat er heel wat veranderen op het gebied van ontslag. We zijn nu op het punt beland dat werkgevers hier heel bewust over na gaan denken. Zullen we nu gaan ontslaan of nog even wachten tot na 1 juli.

Goedkoper en eenvoudiger

Voor werkgevers wordt het goedkoper en in sommige gevallen eenvoudiger om mensen te ontslaan. Een van de belangrijkste wijzigingen is het wegvallen van de ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule. Vanaf 1 juli krijgen ontslagen werknemers nog wel een vergoeding mee, maar wel een veel lagere vergoeding dan voorheen. Deze vergoeding heet de transitievergoeding en komt ongeveer neer op eenderde deel van de kantonrechtersformule (abc-formule). Voor de werkgever natuurlijk heel prettig, maar voor de werknemer is dit een behoorlijke achteruitgang.

Wat is verstandig?

Op dit moment spreken wij veel werknemers die aanvoelen dat hun ontslag eraan komt. Soms is het letterlijk aangekondigd, in andere gevallen zijn er de nodige aanwijzigingen. Voor jou als werknemer is het in de meeste gevallen het slimst om nu alvast aan te sturen op een voorstel van de werkgever. Ligt dit voorstel eenmaal op tafel, maar vindt het officiële ontslag wel plaats op of na 1 juli, dan moet alsnog de kantonrechtersformule dus worden toegepast. Veel werkgevers zullen hier echter niet intrappen en proberen te rekken. Helaas kun je hier als werknemer weinig tegen beginnen. De werkgever is echt degene die het initiatief moet nemen en als eerste met een voorstel moet komen.

Verwachtingen

Veel arbeidsrechtspecialisten staan negatief tegenover het nieuwe ontslagrecht. Zij verwachten eigenlijk niet dat het allemaal stand zal houden en denken dat de boel al snel zal vastlopen. Een van de belangrijkste vakbonden, het CNV, heeft al aangegeven in hun onderhandelingen nog altijd uit te gaan van de kantonrechtersformule.