“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslaggolf uit Amerika waait over

13 feb, 2023 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

In 2022 wisselden zo’n 1,5 miljoen mensen van baan. De ontslaggolf lijkt overgewaaid uit Amerika. Hier noemen ze de grote ontslaggolf ook wel: The great resignation. Ook in Nederland schromen mensen niet om naar een andere werkgever te stappen.

Stijging in aantal baanwisselingen

Volgens het UWV wordt er veel meer van baan gewisseld. Waar in 2013 ruim 2,8 procent van baan wisselde, was dit vorig jaar ruim 5,3 procent. Werknemers met een flexibel contract wisselden het vaakst van baan. Ook zie je werknemers uit sectoren vertrekken waar de lonen laag liggen. Hierbij kan je denken aan de horeca en retail. Werknemers vertrekken naar sectoren waar de lonen hoger zijn.

Oorzaak ontslaggolf

In Amerika komt de ontslaggolf door de aanhoudende werkdruk. Ook willen werknemers meer voldoening en betere arbeidsvoorwaarden. Veel werknemers gingen daarom op zoek naar wat anders. Het aantal ontslagen nam vooral toe na de corona lockdowns, onder andere door de eis om weer op kantoor te komen. Volgens het UWV is de woon-werkbalans in Nederland beter dan in Amerika. Dit heeft te maken met het feit dat in Nederland veel werknemers deeltijd werken.

Toch zien we ook in Nederland een stijging van het aantal mensen die op zoek gaan naar een andere baan. In Nederland komt het volgens het UWV onder andere door de krapte op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven zijn op zoek naar nieuwe medewerkers. Hierdoor gaan veel mensen op zoek naar een nieuwe baan. Mensen ervaren weinig risico om elders te werken. Waar tien jaar geleden mensen bang waren om hun baan te verliezen, voelen mensen nu de vrijheid om van baan te veranderen als het stukloopt.