Ondertussen werken veel mensen al ongeveer een jaar voornamelijk thuis. Dit heeft best veel impact. We missen het praatje bij de koffieautomaat, sparren met collega’s en gezellig samen lunchen. Twee derde van de werknemers staat dan ook te trappelen om weer naar kantoor te gaan.
Verbondenheid
Dat de meeste thuiswerkers graag weer naar kantoor willen blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Visma Raet. Directeur Marco Winkel vertelt: “Alles wat het werk extra leuk maakt, zoals het praatje bij de koffieautomaat, de lunchwandeling of de vrijdagmiddagborrel, is weggevallen.” Daarnaast geven veel werknemers ook aan dat ze de verbondenheid met hun werk en collega’s missen. Door de afstand die er is weten veel mensen niet waar hun collega’s zoal mee bezig zijn. De interactie mist.
Veilige werkvloer
Langzaam maar zeker beginnen ook steeds meer werkgevers zich voor te bereiden op het moment dat hun werknemers weer naar kantoor komen. Zij hebben de verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te bieden. Hier wordt dan ook hard aan gewerkt. De gezondheid van de werknemers staat voorop. Bedrijven plaatsen wanden, zorgen voor goede ventilatie en denken alvast na over het toepassen van de mondkapjesplicht. Toch zullen de maatregelen ook grotendeels gaan afhangen van de lokale coronaregels.
Thuiswerken blijft
Afgezien van het feit dat we momenteel wel een beetje klaar zijn met dat thuiswerken, blijkt toch dat bij veel bedrijven thuiswerken wel een blijvertje is. Werkgevers hebben nu ontdekt hoe makkelijk het eigenlijk is om mensen thuis te laten werken en hebben hier ook meer vertrouwen in gekregen. Daarnaast is dat thuiswerken veel mensen stiekem ook wel bevallen. Veel bedrijven overwegen dan ook om mensen bijvoorbeeld te verplichten om een dag naar kantoor te komen, maar daarnaast de vrijheid geven om thuis te werken. Op die manier kan iedereen zijn eigen balans daar in vinden.