Je krijgt te maken met ontslag. Dat heeft heel wat gevolgen. Zeker op financieel gebied, want ontslag betekent geen inkomen. Om jou als werknemer te beschermen tegen inkomensverlies is er de Werkloosheidsuitkering (WW). Maar wanneer kom je daar eigenlijk voor in aanmerking?

De WW is een verzekering

Maandelijks draag jij, via de werkgever, een premie af voor de WW. De WW dus een verzekering voor werknemers. Net als dat jij een ziektekostenverzekering hebt, voor het geval je medische kosten moet maken, verzeker jij je via de werkgever voor het geval je werkloos raakt. Het UWV stelt, naast het betalen van de premie, wel een aantal eisen om aanspraak te kunnen maken op een WW uitkering. Wij zetten een aantal van deze voorwaarden voor je op een rij met wat tips waar je goed over na moet denken.

Verwijtbaarheid: eigen schuld dikke bult?!

Eén van de dingen die je je moet afvragen is: is het ontslag mijn eigen schuld? Zo ja, dan ben je verwijtbaar werkloos. Je bent verwijtbaar werkloos als je bijvoorbeeld zelf ontslag neemt of als je op staande voet wordt ontslagen. In die gevallen ben je volgens het UWV schuldig aan je eigen ontslag en heb je geen recht op WW. Het is daarom in alle gevallen van ontslag op staande voet belangrijk om de hulp van een specialist in te schakelen. Ook als je denkt dat het misschien helemaal niet zinvol is, omdat je bijvoorbeeld inderdaad die diefstal op het werk hebt gepleegd. Ontslag op staande voet is namelijk de allerzwaartste maatregel die een werkgever kan opleggen. De vraag is altijd of die maatregel wel in verhouding staat met wat er is gebeurd en jouw specifieke omstandigheden. Misschien is jouw ontslag op staande voet wel terug te draaien en behoud je alsnog je WW rechten.

Beschikbaar voor arbeid of ben je misschien nog ziek?

Verder is het van belang dat je in staat bent om te werken. Nou klinkt dat misschien als een logische voorwaarde, maar het gebeurt vaak dat mensen hier helemaal niet bij stilstaan. Het komt regelmatig voor dat een werknemer ziek is, en de werkgever komt met een prachtig voorstel om met wederzijds goedvinden (een vaststellingsovereenkomst dus) uit dienst te gaan. Het lijkt misschien aantrekkelijk, die mooie ontslagvergoeding, maar als jij nog steeds ziek bent als je de vaststellingsovereenkomst tekent, dan heb je doorgaans geen recht op WW. Je bent namelijk niet beschikbaar voor arbeid, want je bent ziek. Leuk, die transitievergoeding, maar wel even goed bedenken dat je dan geen inkomen hebt.

Arbeidsverleden

Je moet voor de WW in ieder geval minimaal 26 weken van de afgelopen 36 weken hebben gewerkt. In die gevallen heb je in elk geval drie maanden de tijd om een nieuwe baan te vinden. Hoe langer jouw arbeidsverleden, hoe langer jouw WW uitkering. Hou dus goed in de gaten aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking voor een WW uitkering te komen.

Check de vaststellingsovereenkomst

Gaan jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar, dan is het heel belangrijk om de vaststellingsovereenkomst (VSO) goed te laten checken voor je hier jouw handtekening onder zet. Zit de overeenkomst namelijk niet goed in elkaar, ontbreken er zaken of staan er fouten in, dan kan dit je jouw recht op WW kosten. Gelukkig is dit snel en makkelijk geregeld. Wij kunnen jouw VSO gratis voor je nakijken. Daarbij bekijken we of je hiermee WW kan krijgen, maar ook of er nog andere onderhandelingspunten zijn waar je wat mee kan.

Hulp nodig?

Check ook altijd of het verstandig is om bijvoorbeeld je ontslag op staande voet aan te vechten of een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Je mag je situatie altijd even aan ons voorleggen. Wij helpen je graag vrijblijvend op weg. Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 – 17.15 op 088-6002800.