“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kan ik een vaststellingsovereenkomst tekenen als ik zwanger ben?

28 aug, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Je hebt als zwangere extra ontslagbescherming. Je kan dus niet zomaar ontslagen worden tijdens jouw zwangerschap. Jouw werkgever heeft een opzegverbod. Dit houdt in dat jouw werkgever de arbeidsovereenkomst niet kan opzeggen vanaf de eerste dag (bekendheid) van de zwangerschap tot zes weken nadat je weer terug bent van je bevallingsverlof. Ben je door de zwangerschap ziek geworden en arbeidsongeschikt geraakt, dan geldt het opzegverbod ook nog zes weken nadat je weer bent gestart met werken.

Wanneer geen opzegverbod bij zwangerschap?

In een aantal situaties is het opzegverbod niet van pas. Het opzegverbod geldt niet als er sprake is van bedrijfssluiting. Het opzegverbod geldt ook niet als je op staande voet ontslag krijgt. Gaat je werkgever failliet, dan is er ook geen sprake van een opzegverbod.

Wat moet je doen als je toch een vaststellingsovereenkomst aangeboden krijgt?

Als je zwanger bent heb je ontslagbescherming. Het kan echter voorkomen dat je toch een voorstel krijgt om je arbeidsovereenkomst met een vaststellingsovereenkomst te beëindigen. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als er sprake is van een faillissement of bedrijfssluiting. Het kan ook wanneer er bijvoorbeeld sprake is van diefstal op werk.

Let op:
Ben je ziek tijdens je zwangerschap? Ga dan niet akkoord met de vaststellingsovereenkomst. Je krijgt dan namelijk geen WW- of Ziektewetuitkering. Ben je zwanger en niet ziek dan is het nog steeds niet verstandig om zomaar akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. In verband met je zwangerschap heb je vaak minder succes bij sollicitaties. Laat je dus altijd adviseren door een van onze juristen!

Contract bepaalde tijd

Heb je een contract voor bepaalde tijd, dan kan dit contract tijdens je zwangerschap aflopen. Je kunt dan wel een uitkering aanvragen bij het UWV. Heeft je werkgever je contract niet verlengd vanwege jouw zwangerschap dan kun je dit aanvechten bij de rechter. Je moet dit natuurlijk wel kunnen aantonen. Datzelfde geldt voor een beëindiging in je proeftijd.

Goede onderhandelingspositie

Je bent nooit verplicht mee te werken aan de vaststellingsovereenkomst. Wil je toch meewerken aan de vaststellingsovereenkomst, dan is het goed om te weten dat je als zwangere een goede onderhandelingspositie hebt. Je loopt immers het risico dat je niet snel een andere baan vindt als je zwanger bent. Je kunt onderhandelen over een hogere beëindigingsvergoeding, of een latere uitdiensttreding. Uiteraard is onderhandelen over je vertrekvoorwaarden spannend. Onze ervaren juristen kunnen dit ‘spannende’ werk voor je uit handen nemen. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij leggen je uit wat we voor je kunnen betekenen.

Vaststellingsovereenkomst en een WW-uitkering

Heb je een andere baan gevonden tijdens je zwangerschap, dan kun je uiteraard zelf ontslag nemen. Heb je geen ander werk en wil je toch zelf je baan opzeggen, dan heb je geen recht op een WW-uitkering. In dat geval kun je in overleg met je werkgever de mogelijkheid van een vaststellingsovereenkomst bespreken.

Belangrijke voorwaarden in de vaststellingsovereenkomst

Het is belangrijk dat jouw vaststellingsovereenkomst goed in elkaar zit en WW-proof is. Is dit niet het geval dan verlies je jouw recht op een WW-uitkering. Welke voorwaarden zijn belangrijk? Deze zaken moeten onder andere in de VSO staan:

  • In de vaststellingsovereenkomst moet duidelijk staan dat je werkgever het initiatief heeft genomen tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst;
  • De reden voor jouw ontslag is een neutrale reden. Meestal wordt als reden verschil van inzicht opgenomen.
  • Het ontslag moet jou niet te verwijten zijn. Dit betekent dat er geen dringende reden voor ontslag mag zijn. Dit is het geval bij ontslag op staande voet. Ontslag op staande voet wordt onder andere gegeven na diefstal of agressie op werk.
  • Om op het moment dat je arbeidsovereenkomst eindigt een WW-uitkering te ontvangen, moet je werkgever een correcte opzegtermijn hanteren. Deze is afhankelijk van het aantal jaren dat je in dienst bent. Het UWV betaalt namelijk niet eerder dan die datum jouw uitkering uit. Onze juristen controleren of dit juist in jouw VSO staat. Zo voorkom je een hoop problemen.

Gratis check vaststellingsovereenkomst!

Heb je een vaststellingsovereenkomst gekregen? Onze juristen controleren deze gratis voor jou. Maak hier gebruik van zodat je ervan verzekerd bent dat alles goed staat. Onze juristen kunnen ook de onderhandeling met de werkgever voor jou oppakken. In 95% van de gevallen weten wij betere voorwaarden uit te onderhandelen. Het gaat om jouw toekomst! Neem daarom direct vrijblijvend contact met ons via ons contactformulier of bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wij luisteren naar jouw situatie, adviseren en helpen jou! Je staat hier niet alleen voor!