“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Pensioen niet meenemen in ontslagregeling heeft gevolgen voor advocaat

9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Heb je te maken met ontslag, dan is het altijd belangrijk je hierin goed te laten bijstaan en adviseren. Het is aan de advocaat of arbeidsjurist om ervoor te zorgen dat jij hier als client zo goed mogelijk uit komt. Helaas gaat dit niet altijd goed. Onlangs nog werd er een advocaat aansprakelijk gesteld, omdat hij bij een ontslagregeling en belang van het pensioen over het hoofd had gezien. Een kwalijke zaak.

Ontbinden

Sinds 2004 was een werknemer in dienst bij een VOF. In 2005 werd bij deze werknemer de ziekte ALS vastgesteld. Een dodelijke spierziekte. Werkgever en werknemer besloten samen om het arbeidscontract te ontbinden. Dit gebeurde met een vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) met ingang van 1 februari 2006. Om ww-risico’s te voorkomen werd er een officiele procedure gestart en ging er een verzoekschrift naar de kantonrechter. De werknemer liet zich hierbij bijstaan door een advocaat. Uiteindelijk was het ontslag een feit en kreeg de werknemer een vergoeding van iets meer dan 4000 euro mee.

Overleden

De man vroeg een ww-uitkering aan en kwam uiteindelijk in 2007 in de WIA terecht. In 2013 kwam de man te overlijden. Toen pas bleek wat een gevolgen het ontslag had gehad voor zijn pensioenopbouw. Met het uit dienst gaan stopte ook deze pensioenregeling en ANW-verzekering. Was het dienstverband niet ontbonden, dan zou bij volledige arbeidsongeschiktheid de pensioenopbouw volledig, premievrij, zijn voortgezet. Ook was dan het nabestaandenpensioen intact gebleven. Dit zou neerkomen op 13.000 euro per jaar tot de pensioenleeftijd van de man, gevolgd door een nabestaandenpensioen van 70 procent van het te bereiken ouderdomspensioen.

Aansprakelijk

Hier was bij het ontbinden van de overeenkomst op geen enkele manier rekening mee gehouden. Een kwalijke zaak. De advocaat die de man had ingeschakeld had hen hier op moeten wijzen. De weduwe besloot dan ook om de advocaat aansprakelijk te stellen. Als deze de man op deze consequenties had gewezen, dan was hij nooit akkoord gegaan met het ontslag. Hier heeft zij een belangrijk punt. Een advocaat dient een client altijd te informeren en te waarschuwen voor bepaalde risico’s.

Verweer

De advocaat ging in verweer en gaf aan dat hij alleen opdracht had gekregen om de ww-rechten van de man veilig te stellen. Dit heeft hij gedaan. Hij gaf ook aan niet op de hoogte te zijn van de gezondheidstoestand van de man. De rechtbank vindt dit geen goed excuus. Als advocaat is het belangrijk je altijd te verdiepen in de situatie van de client, zodat je de juiste adviezen kan geven. De weduwe werd dan ook in het gelijk gesteld.

Ben jij op zoek naar een advocaat die zich verdiept in je zaak en ervoor zorgt dat je hier zo goed mogelijk uit komt? Wij brengen je graag met de juiste persoon in contact!