“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

50.000 euro voor schelden op de werkvloer

06 sep, 2022 | Algemeen, Ontslagvergoeding
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Een verkoper die zijn collega de huid vol schold en op staande voet werd ontslagen, krijgt 50.000 euro. Het ontslag was volgens de rechter onterecht.

Te hoge werkdruk

De senior medewerker verkoop van 60 jaar oud had zijn werkgever net laten weten dat hij last had van een te hoge werkdruk. Om met deze werkdruk om te gaan, besloot hij zonder overleg met de leidinggevende afspraken in zijn agenda te blokkeren. Toen de leidinggevende hier achter kwam, betichtte deze de medewerker van fraude. Dit schoot de man in het verkeerde keelgat. Hij werd woedend en stormde achter een vrouwelijke collega aan. Hij trapte de deur in en schold haar uit voor ‘matennaaier, vuil kutwijf, stoephoer en trut’.

Ontslag op staande voet

Dit was niet de eerste keer dat de man agressief werd. Dit was voor de werkgever dan ook een goede reden om de man direct op non-actief te zetten. Als reactie hierop besloot hij zich ziek te melden. De werkgever gaf hierop aan dat dit niet nodig was. De man was op staande voet ontslagen. Dit omdat “het intimiderende en agressieve gedrag de werkomgeving voor de andere medewerkers zeer onveilig maakt”.

Naar de rechter

De verkoper ging hier vanzelfsprekend niet mee akkoord en stapte naar de rechter. Opvallend genoeg kreeg hij gelijk. Volgens de rechter is het ontslag onterecht. Dit omdat de woede-uitbarsting alles te maken heeft met de hoge werkdruk waar de man mee te maken had. Het bedrijf was op de hoogte van de oplopende spanning en deed hier niets aan. Zelfs op de dag van het incident was hij nog naar zijn baas gestapt om te klagen over de werkdruk. Daarnaast was de man al lange tijd in dienst en zou het ontslag voor hem wel hele verstrekkende gevolgen hebben. Het ontslag is onterecht. Daarnaast kent de rechter de man een schadevergoeding toe van maar liefst 50.000 euro.