“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag krijgen is een heftige gebeurtenis. Niet alleen op psychisch gebied, maar zeker ook financieel. In één klap ben je namelijk al je zekerheden kwijt. En, een nieuwe baan heb je in de meeste gevallen niet direct. Hoe kom je rond in deze tijd en waar moet je allemaal aan denken? Wij geven je graag 5 handige tips.

Hoe kom je rond na ontslag?

Je bent je baan kwijt. Dat betekent in de meeste gevallen dat je kunt terugvallen op een WW-uitkering. Dat is fijn, maar uiteindelijk lever je er wel flink op in. Hoe zorg je dat je deze periode goed doorkomt.

1. Zorg dat je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven
2. Inventariseer je spaargeld
3. Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt
4. Geef wijzigingen in je inkomen door aan de Belastingdienst
5. Schakel op tijd hulp in

1. Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Het klinkt misschien voor de hand liggend, toch is dit iets wat niet iedereen doet: een balans maken. Kijk eens terug in je rekeningafschriften welke uitgaven je allemaal hebt gedaan. Inventariseer eerst je echte vaste lasten zoals huur of hypotheek, verzekeringen, telefoonrekening en dat soort zaken. Kijk vervolgens wat je maandelijks verder nog uitgeeft. Wees vooral heel kritisch want je zult zien dat er een hoop onzinuitgaven tussen zitten. Kijk na aftrek van je vaste lasten wat overhoudt en maak hieruit een budget voor boodschappen. Dit is trouwens ook handig als je wél gewoon een baan hebt.

2. Spaargeld

Heb je een buffer op je spaarrekening? Bereken dan aan de hand van je opgemaakte balans hoelang je het met deze buffer uit zou kunnen zingen. Misschien heb je wel een transitievergoeding ontvangen of ontvangen je een WW uitkering. In dat geval geldt hetzelfde. Bereken hoe lang jij daarvan zou kunnen leven als je in het slechtste geval geen baan kunt vinden op korte termijn. Misschien denk je dat dat niet zo zinvol is, maar het helpt om enerzijds inzicht te krijgen in je financiële zaken en anderzijds weet je wanneer je je zorgen moet gaan maken.

3. Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt

Verloopt jouw tijdelijke contract, dan kan je niet zo heel veel. Maar in alle andere gevallen kan de werkgever jou niet zomaar ontslaan. In veel gevallen krijg je een ontslagvoorstel van de werkgever. Let er goed op dat je wel krijgt waar je recht op hebt. Jij bent immers degene die straks zonder inkomen zit. Hoe meer je hier op financieel vlak uit kunt slepen, hoe beter. Zo valt er vaak goed te onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding die je meekrijgt. Daarnaast is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je straks recht hebt op een ww-uitkering. Hiervoor is het slim om de vaststellingsovereenkomst even te laten checken. Wij kunnen dit gratis voor je doen!

4. toeslagen

Over transitievergoeding gesproken… Vergeet niet je nieuwe inkomen op te geven bij de Belastingdienst. Dat geldt ook als je een nieuwe baan hebt. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor eventuele toeslagen als je die ontvangt. Mocht jouw inkomen, al dan niet door het ontvangen van een transitievergoeding, hoger uitvallen, dan kan dat voor een onaangename verrassing achteraf zorgen. En die kun je er nou nét even niet bij hebben op dit moment!
Andersom kan natuurlijk ook. Misschien kom je doordat je juist een lager inkomen hebt, wel in aanmerking voor toeslagen.

5. Schakel op tijd hulp in

Zijn je inkomsten lager dan je uitgaven en kom je gewoonweg niet rond? Zet je trots, je ego en je schaamte opzij en vraag op tijd hulp. Dit kan van je omgeving zijn, maar ook van de instanties waarvan de rekeningen gewoon op je mat blijven vallen. Veel bedrijven staan er voor open om regelingen te treffen. De meeste kans daarop heb je als je tijdig aan de bel trekt.

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Zorg daarom altijd dat je een buffer hebt voor onvoorziene situaties, zoals het verliezen van je baan. Krijg je te maken met ontslag, dan kan je in ieder geval even vooruit.