“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werkloosheidscrisis raakt vooral jongeren

23 jul, 2020 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

In juni steeg het aantal werklozen in Nederland bijzonder snel. Er was een toename van 74.000 werklozen meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal zijn nu 404.000 hun baan kwijt. Dit is 4,3 procent van de beroepsbevolking, in mei was dit nog 3,6 procent. De werkloosheid slaat vooral onder jongeren hard toe. Van de 15-25 jarigen is nu 10,7 procent werkloos. In mei was dit 9,7 procent. Werk vinden is voor deze doelgroep nu nog moeilijker!

Uitzonderlijke snelle stijging

Het CBS geeft aan dat het een ‘uitzonderlijk snelle stijging’ is. Tijdens de financiële crisis van november 2008 was het werkloosheidspercentage ook 3,6.  De werkloosheid liep toen ook op tot 4,3 procent, echter het duurde toen 7 maanden. Nu deed de stijging zich voor van de ene maand op de andere voor.

Werkenden nam ook toe

Gelijktijdig met de stijging van de werkloosheid nam ook het aantal werkenden met 45.000 toe. Dit zijn mensen die eerder niet tot de beroepsbevolking werden gerekend. Hierbij kun je denken aan mensen die eerder niet werkten, maar besloten in juni een baan te zoeken. Helaas werden ook hier veel mensen werkloos van.

Uitkeringen

Het UWV kende in juni 33.300 nieuwe WW-uitkeringen toe. Echter bijna hetzelfde aantal werkloosheidsuitkeringen eindigden ook doordat men nieuw werk vond of de uitkering eindigde. Hierdoor bleef het totale aantal uitkeringen vrijwel gelijk aan dat van mei. Vooral in de horeca, cultuursector en de schoonmaak nam het aantal aanvragen voor een WW-uitkering toe.