Heb jij belangrijk gesprekken met de werkgever, dan kan het slim zijn om deze op te nemen. Op die manier kan je alles later nog eens rustig terugluisteren en kan je bij discussies ook bewijzen wat er precies is gezegd. Maar mag je een gesprek met de werkgever eigenlijk wel opnemen en kun je deze opnames ook gebruiken in de rechtszaal?
Gesprek opnemen toegestaan?
Het staat jou vrij om een gesprek waar jij zelf bij aanwezig bent op te nemen. Dit mag je zelfs doen zonder dit te melden. Het opnemen van een gesprek is dus niet strafbaar. Anders wordt het als je een gesprek opneemt waar jij zelf niet bij aanwezig bent. Je bent dan eigenlijk aan het afluisteren en dat is niet toegestaan.
Besluit je een gesprek met de werkgever op te nemen, dan is het belangrijk om je te realiseren dat dit alleen voor eigen gebruik is. Je mag de opname dus niet met anderen delen via bijvoorbeeld social media. Dit mag alleen met toestemming van alle aanwezigen bij het gesprek.
Wel of niet vertellen?
Juridisch gezien maakt het niet uit of je netjes hebt vermeld dat je het gesprek gaat opnemen of dat je dit stiekem doet. Toch is het verstandig om voor het gesprek wel even aan te geven dat je het gesprek gaat opnemen. Doe je dit niet en komt de werkgever er later achter dat je het gesprek hebt opgenomen, dan kan dit voor een conflict zorgen. Jullie arbeidsrelatie kan hierdoor flink verstoord worden, omdat jij kennelijk geen vertrouwen hebt in de werkgever. Stapt een werkgever hiermee naar de rechter, dan is de kans groot dat deze besluit de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Vraagt de werkgever jou op de man af of je het gesprek aan het opnemen bent, dan is het wel belangrijk hier niet over te liegen. Je hoeft het dus niet van te voren aan te geven, maar wees wel eerlijk als er naar gevraagd wordt.
Waarom zou je een gesprek opnemen?
Heb jij een moeilijk gesprek met de werkgever, dan doet dat iets met je. Misschien ben je wel heel erg zenuwachtig of emotioneel of ben je overdonderd door de boodschap van de werkgever. In dat soort situaties kan het gebeuren dat er tijdens zo’n gesprek het nodige langs je heen gaat. Het is dan heel fijn om het gesprek thuis nog eens rustig terug te luisteren. Daarnaast is het fijn om gemaakte afspraken op band te hebben. Mocht de werkgever zich hier niet aan houden, dan heb je bewijs dat deze afspraken toch echt zijn gemaakt.
Kan een opname gebruikt worden als bewijsmateriaal?
Opnames van gesprekken met de werkgever kunnen in de rechtszaal worden gebruikt als bewijs. Er zijn tal van uitspraken waarbij ook stiekeme opnames als bewijs worden meegenomen in een ontslagzaak. Een opname kan dus worden gezien als bewijsmateriaal.
Hulp nodig bij problemen op het werk?
Het feit dat je overweegt om gesprekken op te nemen, geeft eigenlijk al aan dat er iets op het werk niet helemaal lekker zit. Zit jij met een arbeidskwestie in je maag? Blijf hier dan niet mee lopen. Leg jouw situatie gerust eens voor aan onze juridische medewerkers. Zij geven jou gratis advies waar je weer mee verder kan. Laat jouw gegevens achter op ons contactformulier, dan bellen we jou zo snel mogelijk even op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.