“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ingrijpen bij UWV om achterstand weg te werken

06 nov, 2015 | Sociale zekerheid
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Het UWV kampt met grote achterstanden. Op zeker drie afdelingen zouden tienduizenden zaken liggen te wachten op behandeling en dit aantal wordt alleen maar groter. De Tweede Kamer maakt zich zorgen en drong er bij minister Asscher op aan om de achterstanden in ieder geval voor 2017 weg te werken. De minister wil nu dan ook een plan maken om concrete actie te ondernemen bij het UWV.

Personeelstekort

Het probleem wordt voornamelijk veroorzaakt door een tekort aan personeel. De achterstand ligt met name bij de herbeoordelingen. “Ik wist niet dat de achterstanden bij de herbeoordelingen de komende jaren zo dreigen op te lopen. Dat baart mij zorgen”, aldus minister Asscher.

Brief

De minister heeft afgelopen maand onderzocht hoe groot de problemen zijn. Er zijn concrete acties nodig om het UWV beter te laten functioneren. Daarom heeft de minister een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om hen te informeren over de achterstanden. Uit deze brief blijkt dat vorig jaar 11.500 dossiers m.b.t. herbeoordelingen zijn blijven liggen. Met de cijfers van dit jaar erbij komt het totaal van achterstallige herbeoordelingen op zo’n 25.000.  De Tweede Kamer wil dat de achterstanden voor 2017 zijn weggewerkt, maar volgens de minister gaat dit waarschijnlijk niet lukken. Komend voorjaar komt de minister met een uitgewerkt plan.