“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat als je ziek wordt tijdens je vakantie?

23 aug, 2021 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Eindelijk! Hier heb je naar uitgekeken. Even geen werk, tijd voor vakantie! Maar wat als je precies in je vakantie ziek wordt? Wat is dan het beste om te doen? En hoe zit het met je vakantiedagen? Wij vertellen je er meer over.

Ziekmelden

Mocht het jou overkomen dat je ziek wordt in je vakantie, geef dit dan direct door aan de werkgever. Er zijn geen speciale regels omdat je op vakantie bent. Houd je dus gewoon aan de reguliere ziekmeldingsprocedure. Mocht deze niet bij je bekend zijn, dan staat dit ongetwijfeld in het verzuimreglement of het personeelshandboek. Vaak moet je je voor een bepaald tijdstip ziekmelden bij een specifiek persoon. Doe dit het liefst zelf, als dat echt niet mogelijk is, laat je dan ziekmelden door een ander. Door je officieel ziek te melden zorg je ervoor dat jouw ziekte dagen niet van jouw vakantiedagen afgaan. Dat zou zonde zijn.

Ben je toch weer beter tijdens je vakantie? Ook dit moet je dan meteen aangeven. Het is mogelijk dat de werkgever een bedrijfsarts heeft ingeschakeld waar je op gesprek moet komen als je terug bent van vakantie.

Wat als je ziek wordt op een vakantiebestemming?

Mocht je ziek worden op je vakantiebestemming, dan hoef je niet acuut naar huis als dat niet mogelijk of verantwoord is. Bezoek zo snel mogelijk een arts, deze kan dan een verklaring afleggen van jouw ziekte. Ook kan dan duidelijk in de verklaring gezet worden waarom jij nog niet terug kunt reizen. Neem je rust, en herstel. Denk je dat je toch thuis sneller beter wordt? Dan is het verstandig om wel naar huis te gaan. Overleg dit vooral met de arts die op jouw vakantiebestemming.

Bereikbaar zijn

Ben je ziek, dan is het altijd belangrijk om goed bereikbaar te zijn voor jouw werkgever. Dit geldt ook op vakantie. Ben jij nog in het buitenland? Geef dan aan de werkgever door waar jij je bevindt en hoe ze jou het beste kunnen bereiken. Het is ook belangrijk om aan de arts te vragen naar een officiële doktersverklaring. Hierdoor kan de werkgever zien wat de diagnose is, wat er geadviseerd is en hoe lang de arts verwacht dat je ziek bent. Dit is jouw bewijs dat het echt niet mogelijk was om naar huis te komen en voorkomt onduidelijkheden.

Vakantiedagen ingehouden?

In principe mag de werkgever jouw vakantiedagen niet inhouden als jij in jouw vakantie ziek bent geworden. Je moet je dan wel hebben gehouden aan bovenstaande uitleg. Dus direct ziekmelden en aan kunnen tonen wat er aan de hand is. Hierdoor kun jij in alle rust beter worden en hoef je niet bang te zijn dat je op deze manier je vakantiedagen kwijt raakt. Als jij er mee instemt om de vakantiedagen toch op te nemen tijdens ziekte, dan lever je dus gewoon dagen in. Dit geldt ook als jij je voor vertrek al hebt ziek gemeld. Controleer altijd hoe dit bij jou zit in het bedrijf. In de CAO kunnen afwijkende regels zijn opgenomen.

Heb jij het idee dat jouw werkgever je vakantiedagen onterecht heeft ingehouden en heb je je aan alle regels en voorschriften gehouden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij zijn elke werkdag bereikbaar van 09:00 uur tot 17:15 uur op 055-539 56 55.