Het vinden van een baan die bij jou past is niet altijd een gemakkelijke opgave. Als je precies weet wat je wilt en wat je kunt, dan maakt dat de zoektocht natuurlijk wel een stuk makkelijker. Maar als je dit niet precies weet is het vinden van de juiste baan toch best een behoorlijke klus.

Wat vind jij belangrijk in een nieuwe baan?

Natuurlijk zijn jouw wensen wat betreft een nieuwe baan heel persoonlijk. Iedereen heeft andere wensen en eisen. Maar wat belangrijk is: een baan is niet alleen het werk zelf. Het is het totaalplaatje van onder andere: het werk zelf, het salaris, de arbeidsvoorwaarden, de werkplek, de collega’s en het toekomstperspectief/doorgroeimogelijkheden. Bedenk dan ook goed van te voren wat jij nou eigenlijk belangrijk vindt.

Maak voor jezelf een lijstje met zaken die voor jou echt belangrijk zijn en bereid je aan de hand hiervan ook voor op de eventuele onderhandelingen over jouw nieuwe contract. Stel dat voor jou het loon en doorgroeimogelijkheden heel belangrijk zijn. Wat doe je dan als het voorgestelde loon wat lager uitvalt dan jij in jouw hoofd had? Kan je hier genoegen mee nemen als je daarnaast de afspraak kunt maken dat je bijvoorbeeld na een jaar een stapje omhoog gaat? Op die manier kan jij je goed voorbereiden en kom je erachter wat jij echt belangrijk vindt. Dit maakt de zoektocht misschien iets makkelijker.

Hoe vind je de juiste vacatures?

Als je een beetje weet in welke richting je moet zoeken dan kun je op het internet heel veel vacatures vinden. Lees deze vacatures goed door. Het kan best zijn dan het zoekwoord dat jij gebruikt toch niet de vacatures oplevert die jij zoekt. Toch kun je door het lezen van de tekst misschien woorden tegenkomen die beter omschrijven wat jij zoekt. Zo kom je steeds dichterbij het vinden van de juiste zoekwoorden of functiebenaming. Dit brengt je weer een stapje dichterbij het vinden van jouw ideale baan.

Stel vragen!

Leuke vacature gevonden? Ga met jouw poteniele nieuwe werkgever in gesprek en luister hierbij goed naar jouw gevoel. Is er een klik of niet. Natuurlijk bereid je je sollicitatiegesprek heel goed voor. Het komt altijd goed over als je je een beetje hebt ingelezen in het bedrijf en als je goede vragen stelt. Daarnaast kan je door het stellen van de juiste vragen ook bekijken of deze baan aan jouw eisen voldoet. Zo zou je kunnen ingaan op de doorgroeimogelijkheden, kan je vragen in hoeverre het werk afwisselend is en kan je bijvoorbeeld informeren of thuiswerken ook een optie is. Op die manier ontdek je al snel of deze baan een beetje overeenkomst met jouw wensenlijstje of niet.

Dagje meedraaien

Het is best lastig om aan de hand van een vacature en een sollicitatiegesprek te bepalen of dit nou echt de perfecte baan is voor jou. Uiteindelijk weet je dit pas als je op de werkvloer bezig bent. Stel daarom gerust voor om eerst eens een dagje mee te draaien. Op die manier kan je meteen zien of het beeld dat jij hebt van de baan strookt met de werkelijkheid. Je ontmoet alvast wat collega’s en ziet alvast een beetje hoe jouw werkdag er straks uit zal gaan zien. Zo kan je een weloverwogen beslissing nemen. Daarnaast vinden werkgevers zo’n dagje meedraaien ook wel interessant. Ook zij kunnen zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. Daarnaast weten ze straks zeker dat je de baan echt ziet zitten en dat is natuurlijk ook een voordeel.

Afgewezen?

Afgewezen na jouw sollicitatiegesprek of niet eens een uitnodiging ontvangen? Hoewel het heel frustrerend is als je afwijzing na afwijzing krijgt, laat je hierdoor niet ontmoedigen! Blijf positief, geef niet op en ga verder naar de volgende. Als je toch een beetje ontmoedigd bent, wacht dan een paar dagen met zoeken, laadt dat batterijtje in jezelf weer op, en pak de draad weer op. Snap je niet goed waarom je bent afgewezen? Neem dan gerust nog eens even contact op met de betreffende werkgever. Misschien kunnen zij je tips geven, waardoor de keuze de volgende keer wel op jou valt!

Loopbaancoach

Weet je niet goed wat je wilt en heb je geen idee welke richting je op moet bij het zoeken van een baan? Online kun je verschillende beroepentests doen. Zo kan je zien wat voor werk bij jou zou passen. Een andere optie is het inschakelen van een loopbaancoach. Een loopbaancoach kan je goed helpen om te ontdekken waar je kracht ligt en van welke baan jij nou echt blij zou worden.

Kleine tip: mocht je van jouw vorige werkgever een transitievergoeding hebben gekregen, dan kun je deze vergoeding inzetten voor zo’n coachings traject. Dat scheelt jou weer belasting die je over jouw transitievergoeding betaalt.