“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Seksuele intimidatie en de geheimhoudingsverklaring

14 mrt, 2022 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Door alle berichten in de media over grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie lijkt er een beerput te zijn open getrokken. Veel slachtoffers durven nu hun zegje te doen. Heel goed, maar hierdoor blijkt ook hoe werkgevers hen op een slimme manier verbieden om te praten over wat er is gebeurd. De geheimhoudingsverklaring die bij ontslag vaak opgenomen wordt in de beëindigingsovereenkomst wordt hier eigenlijk voor misbruikt. Tijd om eens te kijken naar een wijziging van de wet.

Zwijgplicht door geheimhoudingsverklaring

Het opnemen van zo’n geheimhoudingsverklaring bij ontslag is vrij standaard. Toch kan het in het geval van ontslag na seksuele intimidatie op een hele verkeerde manier worden gebruikt. Door te tekenen voor het ontslag en dus akkoord te gaan met de geheimhoudingsverklaring, gaan slachtoffers ermee akkoord om niets te vertellen over de reden van het ontslag. Er is een zwijgplicht over wat er is gebeurd. Vakbond FNV trekt nu aan de bel. Kitty de Jong van vakbond FNV legt uit:” In feite is zo’n geheimhoudingsclausule een aanmoediging voor mannen in het bedrijf om hun gang te gaan, want als de vrouw vertrekt, krijgt ze toch zwijgplicht. Het is echt bizar dat zwijgen over seksuele intimidatie onderdeel kan zijn van een geheimhoudingsverklaring. Je bent niet alleen seksueel geïntimideerd op je werk, maar wordt ook nog eens gemuilkorfd”.

Onder druk

Bij seksuele intimidatie zijn de slachtoffers vaak bang om te vertellen wat er aan de hand is. Weggaan bij de werkgever zien zij vaak als enige oplossing. Om onder de pet te houden wat er is gebeurd gaan werkgevers soms ook best ver. Slachtoffers worden onder druk gezet om te tekenen of krijgen grote bedragen aangeboden om het gebeurde af te kopen. Hierbij kunnen deze bedragen soms oplopen tot 50.000 of zelfs 100.000 euro. Alles om de goede naam van het bedrijf te redden. Slachtoffers zien vaak geen andere uitweg dan maar akkoord te gaan.

Trauma

Uiteindelijk hebben ze dan misschien een mooi bedrag meegekregen, maar uiteindelijk kunnen zij nergens terecht met hun ervaring. Zij kunnen hun verhaal met niemand delen en dat is schadelijk. De meeste slachtoffers zouden eigenlijk het liefst erkenning krijgen, hun baan behouden en ervoor zorgen dat de dader gestraft wordt. Door ze monddood te maken is hier geen sprake meer van. Wat er is gebeurd wordt eigenlijk onder het tapijt geveegd. We hebben het er niet meer over. Dit kan het erg moeilijk maken om het trauma te verwerken.

Nietig verklaren

Vakbond FNV wil dat geheimhoudingsclausules nietig kunnen worden verklaard wanneer er sprake is van seksuele intimidatie. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens minister Karien van Gennip van Sociale Zaken zal dit echt per zaak door de rechter bekeken moeten worden. Hier kan zij als minister niet over beslissen. Wel is zij bereid om in gesprek te gaan met werkgevers en vakbonden over in welke situaties een geheimhoudingsverklaring gewenst is en wanneer niet.

Hulp nodig bij ontslag? Wij controleren gratis jouw VSO!

Heb jij te maken met ontslag? Laat je dan vooral niet onder druk zetten om te tekenen. Laat jouw ontslagvoorstel (VSO) altijd even controleren. Wij helpen je daar graag bij en doen dit gratis. Na de check geven wij jou advies over jouw situatie en bieden je hulp bij de onderhandelingen!