“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag op staande voet soms toch transitievergoeding

02 mei, 2017 | Algemeen, Ontslagvergoeding
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Ontslag op staande voet is een zware straf. Je bent meteen je baan en je recht op een uitkering kwijt. Logischerwijs verlies je ook direct je recht op een transitievergoeding. Toch is dit niet altijd het geval. Soms heeft het toch nut om het ontslag aan te vechten! Wij bieden jou graag vrijblijvend hulp. Bel ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.15 op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wij zijn jouw eerste hulp bij ontslag.

Toch transitievergoeding

Dit blijkt uit een zaak die onlangs werd behandeld bij de Rechtbank Oost-Brabant. Een werknemer was op staande voet ontslagen door zijn werkgever. Dit vanwege agressief en intimideren gedrag. Al snel bleek dat dit de eerste keer was dat de betreffende werknemer zich zo gedroeg. De Rechtbank oordeelde dan ook dat de werknemer zichzelf schijnbaar korte tijd niet meer in de hand had. De werknemer had na het akkefietje ook psychische hulp gezocht. Dit zorgde ervoor dat de Rechtbank oordeelde dat de werknemer toch nog recht had op een transitievergoeding. Het ontslag hield wel stand, want de verhoudingen waren immers onherstelbaar beschadigd.

Ernstig verwijtbaar handelen

Het recht op een transitievergoeding kan alleen komen te vervallen als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. In dit geval vond de rechter de actie van de werknemer niet ernstig genoeg. Ga er dus niet altijd van uit dat je bij ontslag op staande voet nergens meer recht op hebt. Soms is er wel degelijk nog iets mogelijk.