“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagspecialisten voorspellen dat er een ontslaggolf aan zit te komen. Die kans is inderdaad groot nu de overheid de voorwaarden voor de steunmaatregelen voor ondernemers gaat versoepelen. Wil je gebruik maken van de NOW-regeling, dan mag je op dit moment geen personeel ontslaan. Deze voorwaarde zal vanaf 1 juni verdwijnen. Dit zal er waarschijnlijk voor gaan zorgen dat er vanaf dat moment meer mensen ontslag zullen krijgen. Maar krijgen de werknemers die worden ontslagen ook extra steun van de overheid?

WW en bijstand

Op dit moment lijkt het erop dat de overheid geen plannen heeft om ontslagen werknemers te ondersteunen. Zij zijn aangewezen op de WW en uiteindelijk op de bijstand. Volgens verschillende partijen zou de overheid ook deze werknemers financieel moeten ondersteunen. Als veel mensen er qua inkomen erg op achteruit gaan, zal dat immers ook weer negatieve gevolgen hebben voor onze economie. Zo pleiten CNV-voorzitter Piet Fortuin en Eerste Kamerlid Martin van Rooijen van 50PLUS voor een langere WW-uitkering. Zo voorkom je dat mensen in de bijstand terecht komen. Toch zijn hier vooralsnog nog geen plannen voor.

Werknemers beschermen

Gek genoeg is het toestaan van ontslag in combinatie met de NOW-regeling bedoeld om werknemers te beschermen. Door deze voorwaarde te schrappen zullen meer ondernemers een verlenging van de NOW aanvragen om hun bedrijf niet kopje onder te laten gaan. Doen ze dit niet, dan gaan ze failliet en zijn nog meer mensen hun baan kwijt. De linkse partijen vinden het een slechte oplossing: “Koolmees legt de rekening van de coronacrisis nu voor een groot deel bij de werknemers”, aldus Piet Fortuin.