“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Veranderingen arbeidsrecht januari 2015

11 nov, 2014 | Ontslagrecht 2015
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Het arbeidsrecht gaat flink op de schop. De eerste veranderingen gaan in per 1 januari. Hier een overzichtje van alle aanpassingen van het arbeidsrecht in januari.

Tijdelijke contracten

Bij het aanpassen van de regels binnen het arbeidsrecht beginnen ze met de tijdelijke contracten. Op dit gebied gaat er het nodige veranderen om flexwerkers te beschermen.

Aanzegtermijn

Op dit moment is het een werkgever toegestaan om een dag voor het verlopen van het tijdelijke contract pas aan te geven dat dit niet wordt verlengd. Dit betekent nogal wat onzekerheid voor de werknemer. Per 1 januari gaat dit veranderen. Vanaf dat moment geldt er een aanzegtermijn. De werkgever is dan verplicht om minimaal een maand van tevoren aan te geven dat het contract niet wordt verlengd. Zo weet de werknemer eerder waar hij aan toe is en kan bijvoorbeeld alvast op zoek naar een nieuwe baan.

Proeftijd

Bij tijdelijke contracten met een looptijd van 6 maanden of minder mag geen proeftijd meer opgenomen worden.

Concurrentiebeding

Ook een concurrentiebeding of relatiebeding is niet meer toegestaan in tijdelijke overeenkomsten. Dit omdat een concurrentie- of relatiebeding bij een werknemer met een tijdelijke aanstelling voor problemen kan zorgen bij het vinden van een andere baan. Alleen bij zwaarwegende redenen kan een werkgever schriftelijk toestemming vragen om toch een concurrentiebeding op te nemen in het contract.