In Nederland kun je als werkgever bijna niet af van een zieke werknemer. Er geldt namelijk een ontslagverbod tijdens ziekte. Toch oordeelde de rechter dat een detacheringsbedrijf een door Corona zieke werkneemster mag ontslaan. De vrouw reageerde wekenlang niet op meerdere contactverzoeken van haar werkgever.

Slecht bereik

De vrouw die in dienst was bij een detacheringbedrijf ging in de zomer van 2021 op vakantie. Ze bezocht onder meer haar zieke oma in Marokko. Op 16 augustus zou ze weer aan het werk gaan maar de vrouw meldde zich ziek omdat ze Corona had opgelopen. Ze zou om deze reden niet terug kunnen vliegen. Ook meldde ze dat ze slecht bereikbaar zou zijn vanwege slecht bereik.

Twee maanden lang geen enkele reactie

De werkgever heeft meerdere pogingen gedaan om in contact te komen met de werkneemster. Tussen 17 augustus en 27 oktober heeft het bedrijf haar minimaal drie keer proberen te bellen, 7 e-mails gestuurd, 3 Whatsapp berichten gestuurd en drie aangetekende brieven. In deze correspondentie heeft de werkgever onder andere aangedrongen op contact met de bedrijfsarts, online of fysiek. Op geen enkel bericht heeft de werkgever reactie ontvangen.

Opschorting loon

De werkgever heeft daarop haar loon opgeschort. Ook hierop is geen reactie gekomen. Ook bij huisbezoeken bleek er geen contact mogelijk.Het bedrijf heeft aangekondigd naar de rechter te zullen stappen om de arbeidsovereenkomst met de vrouw te ontbinden vanwege ernstig verwijtbaar handelen. De werkneemster was op 4 november weer teruggekeerd naar Nederland en is niet op de zitting verschenen. Ze liet de zaak afhandelen door haar advocaat.

Korte metten gemaakt

De advocaat stelde dat de werkneemster in het buitenland slecht bereik had en ze door ziekte en een burn-out niet in staat is geweest om contact op te nemen met haar werkgever. De kantonrechter heeft korte metten gemaakt met deze argumenten.De rechter vond het ongeloofwaardig dat de werkneemster geen enkel contactverzoek heeft gezien. Hij was van mening dat zij die op zijn minst had kunnen en moeten zien. En als dat al niet het geval was geweest had de vrouw zelf contact moeten opnemen met de werkgever.

Terecht ontslagen, geen vergoeding

De kantonrecht heeft dan ook geoordeeld dat het detacheringsbedrijf de vrouw, ondanks het ontslagverbod wegens ziekte, de laan uit mocht sturen. De werkneemster is hierin tegen in beroep gegaan. In beroep vordert de vrouw ook achterstallig loon, loon tijdens de opzegtermijn en een transitievergoeding. Ook in hoger beroep heeft de vrouw bot gevangen.

De werkneemster is dan ook ontslagen en heeft geen recht op enige vergoeding. Daarbij is de kans groot dat ze haar recht op een WW-uitkering heeft verspeeld. Tevens moet ze haar eigen juridische kosten dragen en een gedeelte van die van haar ex-werkgever. Al moet al moet zij alleen al aan schadevergoeding en hoger beroep ruim €3.000 betalen.