“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Niet Nederlands sprekende werklozen krijgen gewoon uitkering

9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Duizenden werklozen krijgen in de vier grote steden gewoon een uitkering. Dit terwijl zij de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn en daardoor onmogelijk aan het werk kunnen komen. Dit is echter wel een eis van de wet. Om een uitkering te kunnen krijgen moet je ook je best doen om aan een baan te komen.

Gekort op uitkering

Dit is een onderwerp waar door gemeentes helaas weinig aandacht aan wordt besteed. Zo kan het dus gebeuren dat duizenden mensen onterecht een uitkering ontvangen. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken wil dit probleem grondig aanpakken en bij de gemeenten aandringen op meer controle. “Deze taaleis is er niet voor niets”, zo zegt Van Ark. Houdt een bijstandsgerechtigde zich niet aan de regels en voldoen zij niet aan de eis om hun best te doen de taal te leren, dan kunnen zij gekort worden op hun uitkering.

Stok achter de deur

Korten op de uitkering is een goede stok achter de deur, maar door veel gemeenten wordt deze maatregel nauwelijks toegepast. Tot dusver is dit alleen in Rotterdam gebeurd. Amsterdam, Utrecht en Den Haag doen niets met de maatregel. Van Ark geeft aan dat de afspraken met de gemeenten en niet voor niets zijn. De gemaakte afspraken zijn niet vrijblijvend. Zij wil dan ook dat gemeenten deze wet gaan naleven. Doen zij dat niet, dan kan een boete volgen.