“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Teveel vakantiedagen over? Dit kan verkeerd voor je uitpakken!

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Veel mensen stellen hun vakantieplannen uit. We kunnen nog niet naar het buitenland, of nou ja, wel naar sommige plekken inmiddels, maar ook dan is het nog onzeker of dat zo blijft. Door de situatie waar we nu in zitten heeft 60% van de werknemers minder verlof opgenomen. Het opsparen van deze verlofuren kan leiden tot negatieve gevolgen.

Wat doe je met de opgebouwde verlofuren?

HR-bedrijf Visma | Raet heeft een onderzoek gedaan onder ongeveer 1000 medewerkers. Ze hebben gevraagd aan degenen die in loondienst zijn, wat ze gaan doen met hun opgebouwde verlofuren. Ongeveer 20% zegt niet te weten wat ze er mee gaan doen. ‘Waar kan ik het aan kwijt, nu er niets te doen is?’
Het HR-bedrijf ziet dat er verschil zit tussen groepen. Werknemers die kinderen hebben kunnen de uren goed gebruiken tijdens de schoolvakanties. Werknemers die geen kinderen hebben, daarvan zegt 31% geen idee te hebben wat ze met de uren aan moeten.

Versoepelingen

Het is weer mogelijk om naar een groot aantal landen te reizen. De grote lockdown is opgeheven, er is weer iets meer te doen. Mensen gaan toch vakantieplannen maken, en dus een aanvraag indienen om verlofuren op te nemen. Houd er dan wel rekening mee dat de dagen die je opneemt in principe ook echt vast staan. Stel dat het land waar je heen wilt dan toch ineens naar code oranje of rood gaat, dan hoeft jouw werkgever je vakantie-aanvraag niet terug te nemen. Overleg eerst met je werkgever wat het beleid hiervan is, zodat het duidelijk is waar je recht op hebt.

Geen vakantie

Ook zijn er mensen die hebben bedacht het prima te vinden in eigen land. Zeker degenen die geen kinderen hebben. Vakantie is dan ook niet nodig. Ze wachten liever totdat ze meer zekerheid hebben en wachten met het inleveren van de verlofuren. Niet altijd verstandig. Mevrouw van der Velpen, kennismanager wet- en regelgeving legt uit: ‘Thuiswerken is intensief. Op een gegeven moment ben je het zat om de hele dag naar je computerscherm te kijken. Als werknemers af en toe geen afstand nemen van hun werk, wordt het risico op uitval groter.’

Vervaldatum verlofuren

Denk er ook aan dat je op een gegeven moment je verlofuren niet meer kunt gebruiken. Deze vervallen. Als je nog wettelijke vakantiedagen hebt openstaan van het jaar 2020, dan vervallen ze na 1 juli. Je werkgever moet je hier wel van op de hoogte stellen.

Mag dit zomaar? Je hebt hier toch voor gewerkt? De werkgever heeft het recht om ze te laten vervallen na 1 juli. Maar je kan er samen met de werkgever ook andere afspraken over maken. Zo is het de afgelopen tijd in de zorg natuurlijk ontzettend druk geweest en was er misschien geen mogelijkheid om vrij te nemen. Sommige werkgevers hebben er voor gekozen om de vervaldatum dan te verlengen, zodat de werknemers later toch nog van hun welverdiende vakantie kunnen genieten.

Nadelen voor werkgevers

Niet alleen voor de werknemers heeft het opsparen van uren soms nadelige gevolgen, maar ook voor de werkgever. Financieel gezien is dit niet handig voor de balans van de cijfers en brengt dit risico’s met zich mee. Het advies voor de werkgevers is dan ook om op tijd te overleggen met werknemers hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Een alternatieve oplossing is bijvoorbeeld om periodiek een vaste dag vrij te geven in de week. Probeer samen naar de beste oplossing te zoeken!