#Metoo is weer een hot item. Van de rel bij The Voice tot de grote voetbalclub Ajax. Blijkbaar komt dit dus ook voor bij een van de populairste televisieprogramma’s van ons land. Ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie en machtsmisbruik. Maar wat kun je eigenlijk doen als dit jou overkomt?

Wat is seksuele intimidatie?

Laten we beginnen bij wat seksuele intimidatie eigenlijk is. Elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint gedrag in de werkomgeving, die als ongewenst worden ervaren, wordt gezien als seksuele intimidatie. Dit staat beschreven in de Arbowet. Vaak hebben organisaties ook hun eigen gedragscode waarin vermeldt wordt wat wel of niet mag. Of iemand iets als intimiderend ziet is per persoon verschillend. Daarnaast is ook de intentie van de dader van belang om te bepalen of iets onder seksuele intimidatie of ongewenst gedrag valt.

Machtsmisbruik

Vaak is er ook sprake van machtsmisbruik. Een leidinggevende is handtastelijk naar een werknemer of een werkgever stuurt een dubbelzinnige mail. Bij dit soort verschillende machtsverhoudingen ligt ongewenst gedrag meer op de loer dan in andere situaties. Je zegt nou eenmaal makkelijker ‘nee’ tegen een collega dan tegen je baas. Dit heeft er ook mee te maken dat werknemers in dat soort situaties ook bang zijn om hun baan kwijt te raken. Je hebt dan sneller de neiging om over je grenzen te gaan. Toch komt het ook bij collega’s onderling voor.

Wat kun je doen als je hiermee te maken krijgt?

Stap naar je leidinggevende om dit te melden. Is je leidinggevende degene die ongewenst gedrag vertoont, ga dan naar een andere leidinggevende. Vaak is er een vertrouwenspersoon in de organisatie aangewezen. Je kunt dan bij hem/haar aankloppen. Ook hebben de meeste organisaties een meldregeling. Een protocol waarin staat wat je moet doen, waar je de klacht in kunt dienen en hoe die dan wordt opgepakt. Jouw werkgever zal de zaak intern onderzoeken of schakelt hier een externe partij voor in.

Het is een hele stap om zo’n melding te doen, maar probeer dit wel te doen. Het is belangrijk dat er actie ondernomen wordt en misschien ben jij wel niet de enige die met dit probleem te maken heeft. Als de werkgever dit niet weet zal er ook nooit iets veranderen. Als bedrijf is het vervolgens ook heel belangrijk om met de melding aan de slag te gaan. Door direct actie te ondernemen laat je zien dat dit gedrag echt ongewenst is. Daarnaast voelt het slachtoffer zich hierdoor gehoord en gesteund. Ook dat is ontzettend belangrijk.

Hoe verloopt zo’n onderzoek?

Als de werkgever besluit een onderzoek in te stellen zullen beide partijen de kans krijgen hun verhaal te doen. De onderzoekers willen weten wat er precies is gebeurd en gaan ook op zoek naar getuigen of andere slachtoffers. Op die manier proberen zij helder te krijgen wat er precies aan de hand is en hoe lang dit al gaande is. Hierbij is het ook belangrijk om de bedrijfscultuur onder de loep te nemen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Uiteindelijk krijgt de werkgever advies over hoe hiermee om te gaan. Is ontslag op zijn plaats of toch eerder overplaatsing van de betreffende werknemer? En wat moet er binnen het bedrijf veranderen zodat iedereen zich weer veilig voelt.

Wat als mijn melding niet serieus genomen wordt?

Heb jij te maken met een werkgever of leidinggevende die jouw melding niet serieus neemt of bijvoorbeeld weg lacht? In dat geval kun je naar de politie stappen als het om een aanranding of verkrachting gaat. Hier is echter wel bewijs voor nodig en meestal is dit gedrag niet direct strafbaar. Daarnaast zou je de werkgever aansprakelijk kunnen stellen voor geleden schade en is het belangrijk om voor jezelf te bedenken of je hier nog wel wil blijven werken. Een advocaat kan je in dat geval helpen om een goede vergoeding mee te krijgen.

Vragen of hulp nodig?

Heb jij te maken met seksuele intimidatie op het werk en heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op voor gratis juridisch advies over jouw situatie. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn. Je kan ons bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of jouw gegevens achterlaten op ons contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk even contact met je op.