“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nederland heeft goede arbeidsvoorwaarden

01 mrt, 2016 | Algemeen, Sociale zekerheid
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland behoorlijk goede arbeidsvoorwaarden. Zo zijn werkenden in ons land wat ziektegeld betreft relatief beter af dan in veel andere landen. Dit blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Glassdoor en Llewellyn Consulting. Zij vergeleken de arbeidsvoorwaarden in veertien West-Europese landen.

Verlof

Vaders van pasgeboren kindjes zijn het beste af in Finland. Hier krijgen zij maar liefst 45 dagen betaald verlof. Vaders in Duitsland, Oostenrijk, Ierland en Zwitserland hebben minder geluk. Zij krijgen nul dagen verlof bij de geboorte van hun kindje. Het langste zwangerschapsverlof kent het Verenigd Koninkrijk met 52 weken. In Duitsland krijg je echter als zwangere maar 14 weken verlof, net als in Zweden.

Werkloosheid

Raak je je baan kwijt, dan ben je in Denemarken het beste af. De Denen hebben namelijk recht op 104 weken doorbetaling van 90% van het laatstverdiende loon. Hiertegenover staat het Verenigd Koninkrijk. Hier krijg je maximaal 26 weken een bijdrage van 66 tot 88 euro per week (afhankelijk van je leeftijd).

Vrije dagen

Alles bij elkaar worden de werkende Denen het meest in de watten gelegd. Gevolgd door Frankrijk en Spanje. Nederland komt op de vierde plaats. Nederland scoort vooral goed op de duur van de uitkering bij ziekte en de betaling bij zwangerschap. Aan de andere kant hebben wij wel weer relatief weinig vrije dagen. Nederland kent namelijk maar 8 nationale vrije dagen. Spanje heeft er 14, Oostenrijk 13 en Italie 12.