“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werknemers klagen over gebrek aan coronamaatregelen

9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Veel werkgevers hebben er alles aan gedaan om de werkvloer zo coronaproof mogelijk te maken. Toch zijn er ook nog altijd werkgevers die dit overbodig vinden en het allemaal niet zo serieus nemen. De afgelopen tijd kwamen er bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) duizenden klachten binnen van werknemers die zich niet veilig voelen op het werk. De inspectie gaat daarom strenger en meer controleren op de naleving van de coronaregels.

Aanpassen

Het is belangrijk dat mensen die niet thuis kunnen werken hun werk wel op een veilige manier kunnen doen. Daarom zullen werkgevers hun best moeten doen om de situatie op het werk zoveel mogelijk aan te passen op de coronaregels. Ondertussen hebben zij hier ook ruim de tijd voor gehad. “Gezien de duur van de crisis, zullen werkgevers hun maatregelen moeten nemen om te zorgen dat hun werknemers veilig werken. Het kan nu niet meer zo zijn dat we daar een hele tijd overheen laten gaan. Het kan ook niet meer zo zijn dat werkgevers zeggen dat ze spatschermen of andere spullen nog moeten kopen. Die mogelijkheid hebben ze al gehad. Wij zullen de komende tijd strenger gaan optreden en ook meer gaan inspecteren’, zo vertelt Paul van der Burg, woordvoerder van Inspectie SZW.

Slechte hygiëne

De afgelopen maanden kwamen er opvallend veel klachten van werknemers binnen bij de inspectie. Het aantal klachten is ondertussen de 3000 gepasseerd. De werknemers trokken aan de bel omdat de coronaregels op het werk niet worden nageleefd. Hierbij gaat het vooral om het niet in acht nemen van de 1,5 meter-regel, maar ook wordt er veel geklaagd over slechte hygiëne op het werk. Daarnaast trokken werknemers aan de bel die zich zorgen maakten over snotterende of hoestende collega’s die wel gewoon op het werk verschenen.

Controle

Naar aanleiding van deze klachten heeft de inspectie SZW dan ook besloten om meer en strenger te gaan controleren. Werkgevers die zich niet aan de regels houden, zullen eerst een waarschuwing ontvangen. Is het bedrijf ernstig in overtreding, dan kan ook worden besloten het werk stil te leggen en kan er een boete worden uitgedeeld.

Hoe is het bij jou op het werk?

Natuurlijk zijn wij ook nieuwsgierig hoe het er bij jou op het werk aan toe gaat? Heeft de werkgever veel gedaan om jou je werk goed en veilig te laten doen? Laat jouw reactie anoniem achter in onze poll!