“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vakbond FNV waarschuwt dat de banen van zo’n 800.000 flexwerkers in gevaar zijn. Uitzendbureaus en andere werkgevers zetten flexwerkers massaal op straat.

Flexwerkers

Er zijn in Nederland veel mensen met een erg onzekere aanstelling. Zo zijn er 227.600 uitzendkrachten die nog in het eerste half jaar van hun contract zitten. Uitzendbureau kunnen ieder moment afscheid van hen nemen. Dan zijn er 425.000 mensen met een oproep- of nulurencontract. Ook zij zijn erg kwetsbaar. Tot slot zijn er nog mensen die in hun proeftijd zitten of van wie het contract binnenkort afloopt. Dit zijn er in totaal zo’n 164.500. In totaal kom je dan op ongeveer 800.000 mensen die hun baan niet zeker zijn.

Baan al kwijt

Daarnaast zijn er tienduizenden mensen die hun baan ondertussen al kwijt zijn. Zo heeft luchtvaartmaatschappij KLM al aangekondigd dat ongeveer 2000 mensen hun baan zullen kwijtraken. “Het is triest om te zien hoe makkelijk werkgevers afscheid nemen van mensen waar zij de overheidssteun óók voor kunnen aanvragen”, aldus Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de FNV. “Veel werkgevers lijken het algemeen belang van de kabinetsmaatregelen te vergeten. Daardoor dreigen er honderdduizenden gezinnen in armoede te vervallen.” Gelukkig zijn er ook veel bedrijven die hun verantwoordelijkheid wel nemen en gebruik maken van de overheidssteun om te vermijden dat zij personeel moeten ontslaan. Hierbij denken zij ook aan de werknemers met tijdelijke contracten.