“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werknemers bespreken geldzorgen niet met werkgever

28 nov, 2023 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Wist je dat 9 op de 10 werknemers het niet met hun werkgever bespreekt als zij geldzorgen hebben? Dat blijkt uit een enquête van vakbond CNV. Zij ondervroegen 2700 leden. CNV-voorzitter Piet Fortuin denkt dat schaamte de grootste rol speelt wanneer het gaat om het delen van deze vertrouwelijke info met een werkgever. Sommige mensen schamen zich ook. Veel gezinnen hebben zorgen om hoe ze 2024 door moeten komen. Het kan helpen deze zorgen te delen met je werkgever. Soms kan een werkgever je helpen met bijvoorbeeld een coach.

Grote groep financiële problemen

Uit het onderzoek van de CNV komt ook dat een grote groep last heeft van financiële zorgen en problemen. Maar liefst een kwart van de ondervraagden geeft aan financiële problemen te hebben. Bijna de helft vreest dat zij in de toekomst in financiële problemen kunnen komen. Werkgevers zouden het ook beter bespreekbaar kunnen maken door het gesprek zelf aan te gaan met werknemers.

Budgetcoach bieden

In sommige gevallen kan de werkgever zeker wat voor je betekenen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een budgetcoach. Een budgetcoach is iemand die mensen helpt met hun financiële huishouding. Dit kan vertrouwen bieden en houvast. Samen kijk je hoe je met je inkomen en uitgaven moet omgaan.

Financiële tegemoetkoming

Werkgevers zouden ook moeten kijken of ze financieel iets extra’s kunnen doen voor het personeel. Bijvoorbeeld door een eenmalige uitkering / bonus te geven, de inflatiecorrectie door te voeren of te kijken of een loonsverhoging erin zit.

Gezondheidsklachten als gevolg van financiële zorgen

Een kwart van de ondervraagden geeft aan gezondheidsklachten te hebben als gevolg van de financiële zorgen. Ze hebben hoofd-of buikpijn, klagen over stress en geven aan hierdoor minder goed te presteren op het werk. Bijna 10% ervan zegt tegen een burn-out te zitten. Als je deze uitkomsten vertaalt naar heel Nederland kampen ruim 2 miljoen mensen met geldstress. Dat is een zorgwekkend cijfer. Je ziet nu dat de hoge inflatie ook steeds meer de middeninkomens treft. Mensen werken fulltime, maar liggen toch wakker van de geldproblemen. Het al hoge ziekteverzuim wordt hierdoor extra aangejaagd.