“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Dickpics en “dikke-tieten-grappen” zorgen voor ontslag directeur

9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

Een financieel directeur van een televisiebedrijf maakte een hele grote fout. Hij zette naaktfoto’s van zichzelf op server van het bedrijf. Het duurde niet lang voor een van de werknemers de foto’s tegenkwam en aan de bel trok. Een rechtszaak volgde. Uiteindelijk is de directeur zijn baan kwijt en kan hij fluiten naar de schadevergoeding van een half miljoen die hij eiste.

Geschorst

De man werkte al zeven jaar voor het televisiebedrijf toen de naaktfoto’s opdoken. Een werknemer trof de foto’s aan op de finance-server van het bedrijf. Het ging onder anderen om foto’s waarbij de directeur naakt voor een spiegel stond met een flinke erectie. Er volgde een onderzoek.

Seksistisch en respectloos gedrag

Tijdens het onderzoek bleek al snel dat er meer aan de hand was. Werknemers klaagden over het seksistische en respectloze gedrag van hun directeur. Er heerste een gevoel van onveiligheid op de afdeling, waardoor niemand hier iets over durfde te zeggen. Het was zelfs zo erg dat een office-manager met stressklachten thuis kwam te zitten door het gedrag van de directeur. Na dit onderzoek duurde het niet lang voor het bedrijf naar de rechter stapte om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De rechtszaak

In de rechtszaal staan het bedrijf en de directeur recht tegenover elkaar. Zij vinden allebei dat de ander verwijtbaar heeft gehandeld. Het bedrijf beschuldigt de directeur van ongewenst gedrag, intimidatie en het creëren van een angstcultuur. De directeur op zijn beurt vindt dat het bedrijf hem de kans had moeten geven de foto’s te verwijderen. Hij gaf aan een joviale manager te zijn die wel houdt van “dikke-tieten-grappen”. Dit zou volgens hem ook bij sfeer binnen het bedrijf passen. Dat daar nu ineens over werd geklaagd vond hij maar onzin. Daarnaast vond hij het niet netjes dat het bedrijf oude en vage klachten bij de ontslagzaak betrok.

Ontslag

De opmerking van de directeur over de “dikke-tieten-grappen” schiet de kantonrechter in het verkeerde keelgat. “Dat hij als manager en statutair directeur denkt zich dikke-tieten-grappen op de werkvloer te kunnen permitteren, levert naar het oordeel van de kantonrechter verwijtbaar handelen op.” De rechter gaat er vanuit dat de foto’s per ongeluk op de server terecht zijn gekomen. Het bedrijf had wel beter kunnen doorpakken wat betreft de schorsing. Daarnaast vindt de rechter het ook onbegrijpelijk dat een intimidatieklacht uit 2014 door het bedrijf nooit serieus is onderzocht.

Verwijtbaar

Zowel de directeur als het bedrijf zijn dus op hun eigen manier verwijtbaar. Daarom besluit de kantonrechter dat de directeur wordt ontslagen, maar dat hij nog wel een transitievergoeding van 17.500 euro mee moet krijgen. Een schadevergoeding van bijna een half miljoen die de directeur had geclaimd wordt niet toegekend.