“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Een trambestuurder is op staande voet ontslagen nadat hij na een aanrijding positief getest werd op THC. De trambestuurder werkt al 25 jaar bij de GVB. Het bedrijf heeft een zero-tolerance beleid voor drugs- en alcoholgebruik en in de Gedragscode staat onder meer dat drugs en alcohol niet samengaan met het werk. De regel is dat niemand tijdens werktijd onder invloed mag zijn. Voor alcohol geldt een grens voor nul, voor drugs geldt dat er geen traceerbare sporen te vinden zijn.

Zero-tolerance

In 2015 hebben alle medewerkers een voorlichtingsbrochure ontvangen over het zero-tolerance beleid van het bedrijf. De trambestuurder raakte in september 2020 betrokken bij een aanrijding. De politie heeft een blaas- en speekseltest bij de man afgenomen, welke positief uitkwam voor THC. Na een aanvullende bloedtest kreeg de man een rijverbod van 24 uur.

Jointje in privé-tijd

Na het ongeval vertelt de trambestuurder zijn chef wat er is gebeurd. Ook vertelt hij dat hij om 20.00 uur de avond ervoor en om 01.00 ’s nachts een jointje heeft gerookt. Hij tekent een verklaring en wordt vervolgens geschorst. Er volgt een onderzoek en de Incidentencommissie concludeert dat de bestuurder onoplettend is geweest en dat hij teveel risico heeft genomen. Het bedrijf stapt daarom naar de kantonrechter om toestemming te krijgen voor het ontslag van de man.

Taken slechter uitgevoerd onder invloed van THC

Naar aanleiding van het rapport van de Incidentencommissie van het bedrijf, staat voor de kantonrechter vast dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen het handelen van de trambestuurder en het ongeluk. Onder invloed van cannabis worden verkeerstaken slechter uitgevoerd, en die invloed kan tot 24 uur na gebruik blijven, zo blijkt uit informatie van Jellinek. Zes uur voor aanvang van zijn dienst heeft de trambestuurder nog een joint gerookt. Na het ongeval is een THC-waarde vastgesteld die hoger was dan volgens de verkeersregels toegestaan. Aannemelijk is dan ook, dat het ongeluk mede is veroorzaakt omdat de trambestuurder onder invloed was.

Trambestuurder is ook veiligheidsfunctionaris

De regels van de GVB, over drugs en alcoholgebruik, zijn duidelijk. Er staat tevens dat schenden van deze regels tot ontslag leidt. De trambestuurder was op de hoogte van het zero-tolerance beleid van het bedrijf. Daarbij is een trambestuurder ook veiligheidsfunctionaris en wordt er van hem verwacht dat juist hij zich houdt aan bedrijfsregels en procedures. Na een eerder verkeersongeluk in 2018 is dit nogmaals met de man besproken.

Geen transitievergoeding en strafrechtelijke vervolging

De kantonrechter acht het handelen van de man in strijd met de gedragsregels en stelt dat de man ernstig verwijtbaar is. Daarmee is er een redelijke grond voor ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst. Vanwege de ernstige verwijtbaarheid krijgt hij geen transitievergoeding. Voor het besturen van de tram, terwijl hij onder invloed was, zal hij nog strafrechtelijk vervolgd worden.