In 2021 krijgt een monteur een conflict met een collega over een croissant. De ruzie loopt hoog op en de medewerkers gaan elkaar te lijf. De monteur wordt ontslagen op staande voet. Maar volgens de monteur is de ontslagprocedure niet volgens de regels verlopen. Hij vecht zijn ontslag aan tot aan de Hoge Raad.
Oplopende spanning tussen collega’s
De relatie tussen de monteur en de collega was al langer niet goed. De situatie escaleerde toen de monteur croissants voor zichzelf en zijn collega’s had gehaald. Hij had geen croissants gehaald voor de collega met wie hij niet goed overweg kon. Dit viel verkeerd bij zijn collega. De bewuste collega begon de monteur uit te schelden met zeer beledigende taal. Dit bleef niet bij een keer.
Ruzie op de werkvloer
De werkgever van de monteur geeft aan dat de monteur agressief op zijn collega afstapte na de scheldpartij. Hij zou de de vechtpartij zijn begonnen. Helaas liep het uit op een heftige vechtpartij. Beide partijen gebruikten ernstig geweld. Hoewel de leidinggevende heeft geprobeerd te bemiddelen escaleerde de situatie verder met aanhoudende bedreigingen.
Ontslag op staande voet
Als gevolg van het gevecht ontslaat de werkgever na 12 jaar dienstverband de monteur op staande voet. Ook zijn andere collega werd ontslagen. De monteur is het niet eens met het ontslag en vecht het aan. Het ontslag zou vaag via de telefoon zijn gegeven met een referentie naar de voorgaande dag. In eerste instantie geeft de kantonrechter hem gelijk. De kantonrechter geeft aan dat er niet aan de eisen voor ontslag op staande voet is voldaan. Je kan in Nederland niet zomaar iemand op staande voet ontslaan. Hier zijn strenge eisen aan verbonden. Met name omdat je iemand hiermee het recht van uitkering ontneemt.
Helaas keurde het gerechtshof het ontslag in hoger beroep goed. Zij gaven als reden dat de monteur op de hoogte was van de reden voor zijn ontslag. En dit een geldige reden betrof. Nu gaat de werknemer naar de Hoge Raad. De verwachting is dat de uitspraak blijft staan.