“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Tips om beter samen te werken met collega’s

11 jan, 2021 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Mensen zijn sociale wezens en we hebben anderen nodig. We kunnen van elkaar leren. En samen bereik je vaak meer dan alleen. Samenwerken kan fijn zijn als het met een collega is met wie je goed overweg kunt. Maar wat als je moet samenwerken met iemand die je niet aardig vindt. Of met iemand die de kantjes er vanaf loopt. Dat kan best een uitdaging zijn. Het gaat niet altijd vanzelf en dan kunnen wat tips makkelijk zijn.

1. Spreek je verwachtingen uit

Wees altijd open en eerlijk als je gaat samenwerkingen. Geef aan wat je van de samenwerking verwacht en hoe jij dit voor je ziet. Laat anderen dit ook aangeven. Zo is het voor iedereen duidelijk waarom jullie dit project samen oppakken. Bepaal vervolgens gezamenlijk de doelen en maak een duidelijke rolverdeling. Wie pakt welk onderdeel om en wanneer is dit onderdeel af.

2. Formeel versus informeel

Soms denken mensen dat ze een goede basis hebben om samen te werken en afspraken niet perse nodig zijn. Bijvoorbeeld doordat je goed met een collega overweg kunt of doordat je vrienden bent. Maar als het misgaat baal je vaak dat er geen afspraken gemaakt zijn. Maak deze dus altijd! Uiteraard kunnen er altijd onvoorziene situaties ontstaan. Maar zorg wel voor een goede basis met regels waar iedereen zich aan kan houden.

3. Samenwerken met collega’s die op jou lijken

Samenwerken gaat vaak het gemakkelijkste als je iemand goed kent of wanneer de ander op jou lijkt. Wanneer je iemand goed kent, snap je vaak handelingen van die persoon beter. Wanneer iemand op je lijkt heb je meer begrip voor zaken. Dit komt de samenwerking vaak ten goede. Er ontstaan minder snel irritaties. Echter het heeft ook een keerzijde. Je vult elkaar niet altijd aan. Juist van een collega die totaal anders is kan je veel leren. Het is belangrijk om hier een balans in te vinden.

4. Onderzoek de uitdagingen

Wanneer de samenwerking wat minder soepel gaat is dat belangrijk te bespreken. Overleg samen waar het misgaat en hoe jullie dit het beste kunnen oplossen. Komen jullie er niet aan? Vraag dan een onafhankelijk iemand om mee te kijken.

5. Besef dat geen enkele samenwerking vlekkeloos verloopt.

Besef allemaal dat samenwerken altijd uitdagingen geeft. Vrijwel geen enkele samenwerking verloopt zonder problemen. Door samen te blijven praten en te evalueren kom je er vaak wel uit.