“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Luchtvaartmaatschappij KLM besloot onlangs om alleen nog maar piloten aan te nemen die zijn gevaccineerd tegen corona. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vindt dit niet acceptabel en sleept KLM voor de rechter.

Vaccinatiestatus

Al eerder werd bekend dat de luchtvaartmaatschappij tijdens sollicitaties aan toekomstige stewardessen en piloten vraagt wat hun vaccinatiestatus is. Op die manier probeert de KLM alleen nog maar personeel aan te nemen dat is ingeënt. Dit terwijl een vaccinatieplicht door de werkgever niet acceptabel is. Op deze manier omzeilt KLM de regels en zorgt er via een achterdeur toch voor dat er uiteindelijk alleen personeel rondloopt dat is gevaccineerd. Geeft een sollicitant aan niet gevaccineerd te zijn, dan stop het sollicitatiegesprek onmiddellijk.

Reisrestricties

Dat KLM met deze maatregel komt is op zich niet verrassend. Als luchtvaartmaatschappij heeft KLM te maken met heel veel reisrestricties in verschillende landen. Zo zijn niet-gevaccineerde werknemers niet inzetbaar als het gaat om een aantal bestemmingen. Zij kunnen zelf, zonder opgaaf van reden, aangeven op welke bestemmingen zij niet inzetbaar zijn. Zij worden hier dan niet op ingeroosterd. Voor KLM betekent dit een hoop geregel en problemen met roosters. Gevaccineerde collega’s moeten extra inspringen en dit zorgt voor extra werkdruk.

In strijd met cao

Dat de niet-gevaccineerde werknemers voor logistieke problemen zorgen, betekent nog niet dat KLM van nieuw personeel mag eisen dat zij gevaccineerd zijn. In cao’s sprak KLM duidelijk af dat er geen vaccinatieplicht zou komen. Het huidige aannamebeleid gaat hier loodrecht tegenin en is dus in strijd met de cao.