“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Een glazenwasser kreeg onlangs ontslag op staande voet, terwijl hij alleen maar een oudere dame wilde helpen die jarig was. Ze had hem gevraagd de ramen te lappen en de beste man deed dit uit goede wil als cadeau voor de dame. Hij kiest er voor om dit onder werktijd en met de spullen van de baas te doen. Hiermee gooide de beste man zijn eigen ruiten in. Hij was het niet eens met het ontslag en stapte naar de rechter.

Nog meer redenen voor ontslag

Toen hij werd ontslagen zat de man door problemen met zijn knie gedeeltelijk in de ziektewet. Hij werkte maar halve dagen tot 13.00 uur. Tijdens het werk besluit de man tegen een collega te zeggen dat hij er even tussenuit gaat, om een eigen klusje te doen. Hij neemt de benodigde spullen van de baas mee en gaat langs bij de oudere dame. Die avond heeft hij ook nog een klus voor de baas, maar hij laat aan dezelfde collega weten dat hij dit niet gaat doen. Sterker nog… om de baas te vermijden vertrekt hij die middag stiekem via de nooduitgang. Dit alles zat de collega niet lekker. Hij besloot dan ook naar de baas te stappen om het verhaal voor te leggen.

Eerder voorval: dronken

De baas besluit hem op staande voet te ontslaan. Het had niet veel gescheeld of de glazenwasser was hier vlak voor ook als eens bijna op staande voet ontslagen. Dit omdat hij dronken op zijn werk verscheen. In zijn dossier stonden ook al andere officiële waarschuwingen voor diverse gedragingen. De man is het er niet mee eens en besluit het ontslag aan te vechten. Hij verklaart dat de baas hem teveel uren inplande, terwijl hij op advies van de bedrijfsarts minder moest werken. Dit was voor hem reden om het klusje bij de dame tussendoor te doen. Hij geeft ook aan dat de baas hem niet mag ontslaan wegens het alcoholgebruik, omdat verslaving onder een ziekte valt. Hij eist 70.000 euro aan ontslagvergoeding.

Uitspraak van de rechter

Voor de rechter was de zaak vrij duidelijk. De glazenwasser kreeg geen gelijk. In dit geval had de werkgever meerdere redenen om tot ontslag over te gaan.
– Hij is onder werktijd van de baas een klus gaan doen voor een derde. De baas heeft daar geen geld voor gekregen. Dat is reden voor ontslag op staande voet.
– De man is bewust via de nooduitgang weggegaan, hij wist dat hij wat verkeerds aan het doen was.
– De man maakte zich schuldig aan werkweigering, door ’s avonds niet naar de klus te gaan

Resultaat

Uiteindelijk blijft het ontslag op staande voet dus van kracht. De werkgever had hier genoeg redenen voor. En die 70.000 euro vergoeding? Daar kan de man wel naar fluiten en hij zal zelf de procedurekosten van ongeveer 700 euro moeten betalen.