“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bang voor corona op de werkvloer

10 feb, 2021 | Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Ondertussen is het aantal coronabesmettingen gelukkig aan het dalen. Toch maken nog veel mensen zich zorgen. Uit onderzoek van vakbond CNV en de FNV blijkt dat veel werkende Nederlanders bang te zijn om corona op te lopen op de werkvloer. Zo’n 18 procent van de besmettingen vindt plaats op het werk.

Besmet op de werkvloer

Het onderzoek van FNV werd gehouden onder maar liefst 10.000 werkende Nederlanders. Van de mensen die niet vanuit huis kunnen werken en echt op de werkvloer aanwezig moeten zijn is 65 procent bang om op het werk besmet te worden. Daarnaast geeft 45 procent van alle respondenten aan dat zijn/haar werkgever te weinig maatregelen neemt om de veiligheid te waarborgen. Zo wordt er onvoldoende afstand gehouden en komt het regelmatig voor dat mensen met milde klachten toch aan het werk moeten van hun werkgever.

Aandacht voor coronamaatregelen verslapt

Het onderzoek van vakbond CNV was iets kleinschaliger en werd gehouden onder 1200 werkenden met een niet-kantoorbaan. Al deze mensen kunnen hun werk niet vanuit huis doen en moeten fysiek aanwezig zijn op de werkvloer. 71 procent van al deze mensen gaf aan zich onveilig te voelen op het werk als het gaat om corona. 63 procent gaf aan dat de aandacht voor de coronamaatregelen ondertussen behoorlijk is verslapt. Een kwart van de ondervraagden zou eigenlijk liever thuiswerken vanwege het risico op een coronabesmetting.

Onveilig

Piet Fortuin (voorzitter van CNV) maakt zich zorgen. “Het is onbestaanbaar dat we al tien maanden in deze crisis zitten, maar miljoenen Nederlanders zich nog steeds onveilig voelen op het werk. De buschauffeurs, productiemedewerkers, zorgpersoneel, supermarktmedewerkers, pakketbezorgers, beveiligers. Dag in dag uit staan ze klaar om Nederland door de crisis te helpen. Zij kunnen niet veilig thuiswerken maar lopen door hun werk een verhoogd risico op besmetting”, aldus Fortuin.

Onaangekondigde controle

CNV zou graag zien dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wat vaker onaangekondigde controles uitvoert en dat er een boete wordt uitgedeeld als de veiligheid niet op orde is. Ook roept CNV werknemers die zich niet veilig voelen op de werkvloer op om zich te melden bij de inspectie.

Actie vanuit de overheid

FNV-voorzitter Kitty Jong ziet hier vooral een taak voor de overheid. “De overheid kan een veilige en gezonde werkplek, zo blijkt, niet zomaar overlaten aan werkgevers. Her en der de arbeidsinspectie erop afsturen is echt onvoldoende. Ik verwacht van de overheid dat ze hierop steviger gaat sturen, maar die hoor ik alleen maar over thuiswerken”, aldus Jong. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken beaamt dat dit een belangrijk thema is dat hoog op de agenda staat.