“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

CNV: kantonrechtersformule VS transitievergoeding

9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Per 1 juli 2015 verdwijnt de kantonrechtersformule (abc-formule) zoals wij die kennen en wordt deze vervangen door een transitievergoeding, welke aanzienlijk lager zal uitvallen. Sommige werkgevers denken hier slim gebruik van te maken door reorganisaties uit te stellen tot na 1 juli, zodat zij goedkoper uit zullen zijn. Volgens Piet Fortuin, vicevoorzitter van CNV Vakmensen kunnen deze werkgevers wel eens bedrogen uitkomen.

Sociaal plan

“Als wij gaan onderhandelen over een sociaal plan, blijft voor ons de kantonrechtersformule het uitgangspunt voor de hoogte van de ontslagvergoeding. Ook na 1 juli. Sterker nog, als er sprake is van een winstgevend bedrijf dat een vestiging reorganiseert of zelfs sluit met als enige reden om nog meer winst te kunnen maken, dan gaat er voor ons nog een schepje bovenop. Daar hangt een zwaar prijskaartje aan dat hoger zal uitvallen dan factor 1 van de kantonrechtersformule”, aldus Fortuin.

Transitievergoeding

Dit betekent niet dat de bond het besluit van de overheid om de transitievergoeding toe te passen aan zijn laars lapt. “Ook wij kunnen niet om de transitievergoeding heen. Daarnaast bevat deze ook goede elementen voor bijvoorbeeld begeleiding van werk-naar-werk. Maar in onderhandelingen blijft voor ons de kantonrechtersformule het uitgangspunt. De transitievergoeding wordt hier natuurlijk mee verrekend”, zegt Fortuin. Werkgever hoeven dus niet te rekenen op goedkope ontslagrondes vanaf 1 juli 2015.