Werk zoveel mogelijk thuis! Dat is het advies. Heb je een kantoorbaan, dan kan dat vaak prima. Maar in veel andere sectoren is thuiswerken nou eenmaal geen optie. Medewerkers in deze sectoren zien het aantal uren dat zij werken flink teruglopen. Vooral flexwerkers worden hard geraakt.

Minder uren werken

Flexwerkers leverde het meest aantal uren in. Hierbij gaat het vooral om werknemers met een 0-urencontract, studenten en stagiaires. Zij zagen het aantal gewerkte uren met bijna 37 procent dalen. Een logisch gevolg, want werkgever zullen in dit soort situaties altijd eerst hun vaste medewerkers inzetten. Die uren moeten immers sowieso betaald worden. Flexwerkers werden simpelweg niet meer opgeroepen.

Niet kantoor-banen

Soft- en hardwareleverancier in de personeelsplanning en urenregistratie Dyflexis kwam met de nodige cijfers op de proppen. Hieruit blijkt dat het aantal gewerkte uren voor  mensen met een niet kantoor-baan eind 2020 daalde met 35 procent ten opzichte van augustus van hetzelfde jaar. Een ingrijpende daling die voor veel mensen negatieve gevolgen zal hebben. De uren liepen het meest terug in de recreatiebranche. Eind december liep het aantal gewerkte uren van personeel dat niet op kantoor werkte terug met maar liefst 70 procent. Op de tweede plek staat de horeca. Ook deze sector werd hard getroffen.

Meer uren

Er zijn ook een aantal branches waarin juist meer uren werden gedraaid. Bijvoorbeeld de zorg, e-commerce, productie en warehousing. Die laatste branches deden het vooral goed door de toename van het aantal bestellingen bij webshops.