Sinds de avondklok is ingegaan is het onrustig in Nederland. Op sommige plekken liep het zelfs uit op flinke rellen. Steeds vaker gebruik de politie de media om er achter te komen wie toch deze relschoppers zijn. Maar kan je eigenlijk ontslag krijgen als jouw baas jouw herkent op tv of op Facebook?

Reputatie

Het zal je gebeuren dat je als werkgever ineens één van je werknemers bij Opsporing Verzocht voorbij ziet komen, omdat hij aan het rellen was. Werkgevers zullen hier niet blij van worden. Toch kan jouw werkgever je niet zomaar ontslaan. Wat jij in jouw eigen tijd doet is namelijk privé. Anders wordt het als jouw gedrag in je eigen tijd de reputatie van het bedrijf waar jij werkt kan schaden. Werk je bijvoorbeeld bij de politie of bij defensie, dan heb je een voorbeeldfunctie en is meedoen aan zo’n rel genoeg reden voor ontslag. Ontwikkel jij vaccinaties voor Pfizer en doe jij mee aan een anti-vaccin demonstratie, dan kun je je wel voorstellen dat de werkgever daar ook niet erg blij van wordt.

Werknemer ontslaan

Als een werkgever een werknemer wil ontslaan omdat hij/zij betrokken was bij rellen, dan zal de werkgever bij de rechter moeten aantonen dat er sprake is van reputatieschade. Alleen dan zal een rechter het ontslag goedkeuren. Toch zijn er ook nog andere manieren om een werknemer te ontslaan. Word je bijvoorbeeld tijdens de rellen gearresteerd en verschijn je niet op je werk, dan is dat ook een reden voor ontslag. Daarnaast kan dit hele gebeuren natuurlijk ook zorgen voor een verstoorde arbeidsverhouding, waarbij in veel gevallen de werknemer met wederzijds goedvinden ontslag krijgt.

Werk en privé

Door de komst van social media kan iedereen zien wat jij in de vrije tijd zoal doet. Dit zorgt ervoor dat de grens tussen werk en privé steeds verder vervaagt. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Daarnaast is het als werkgever ook goed om werknemers hierop te wijzen. Soms hebben werknemers helemaal niet door dat hun gedrag negatief kan uitpakken voor het bedrijf.