“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gedwongen minder werken, dan ook transitievergoeding

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Moet je om gezondheidsredenen minder gaan werken, dan heb je voortaan recht op een transitievergoeding. Dit heeft de Hoge Raad besloten naar aanleiding van een zaak die was aangespannen door een docente.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikt

De docente was al lange tijd in dienst bij een school (sinds 1980). Door problemen met haar gezondheid raakte zij in 2013 gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Onderling werd afgesproken dat haar fulltime contract werd ontbonden en dat zij vervolgens een parttime contract hiervoor in de plaats zou krijgen. Omdat haar contract werd ontbonden eiste de vrouw een transitievergoeding. De school ging hier niet mee akkoord, omdat het contract dan wel werd opgezegd, maar mevrouw eigenlijk in dienst bleef.

Hoge Raad

Onderling kwamen ze er niet uit. Uiteindelijk stapte de docente naar de rechter. Hier werd in eerste instantie de school in het gelijk gesteld. Volgens hen was er geen sprake van het beëindigen van het dienstverband. De vrouw nam hier geen genoegen mee en stapte naar de Hoge Raad. Deze kwamen tot een andere conclusie. De arbeidsovereenkomst is weliswaar niet volledig beëindigd, maar wel gedeeltelijk. Daarom heeft de vrouw recht op een evenredige transitievergoeding van 33.000 euro.

Belangrijk

De Hoge Raad erkende dat de wet momenteel niet voorziet in een aanspraak op zo’n gedeeltelijke transitievergoeding bij een vermindering van de arbeidsduur. Maar hier is zeker wel ruimte voor. Een belangrijke uitspraak, die behoorlijk veel invloed kan hebben op andere zaken waarbij een werknemer gedwongen minder gaat werken.