“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Een groot deel van de werkgevers geeft bij ontslag werknemers wel eens een hogere transitievergoeding mee, dan eigenlijk verplicht is. Dit meestal uit praktische overwegingen en om de gang naar de rechter te voorkomen.

Ruimhartig

Veel organisaties zijn ruimhartig als het gaat om transitievergoedingen. Dit blijkt uit het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2018 van het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting. Aan het onderzoek deden 1.141 mensen mee. Het ging hierbij vooral om salarisprofessionals.

Transitievergoeding

Heeft een werknemer minimaal twee jaar bij het bedrijf gewerkt, dan heeft hij/zij recht op een transitievergoeding bij ontslag. De hoogte van deze vergoeding kan volgens een formule worden vastgesteld. Toch zijn er regelmatig bedrijven die een hoger bedrag uitkeren. Bijna de helft van de ondervraagden zegt dit binnen het bedrijf wel eens te hebben meegemaakt.

Eigenbelang

Deze hogere transitievergoedingen blijken vooral uit eigenbelang gegeven te worden. Werkgevers willen hierdoor de betreffende werknemers makkelijker overhalen om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Zo kunnen zij de gang naar de rechter vermijden en hoeven zij geen tijd te steken in dossieropbouw.