“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Word je na 1 juli werkloos? Dan moet je vanaf dat moment je inkomsten opgeven aan het UWV. Ook als er verder geen inkomsten zijn. Doe je dit niet, dan krijg je geen uitkering. Ook moeten mensen die na 1 juli in de WW terecht komen zes weken wachten op hun eerste uitkering.

Voorlichting

Op dit moment is het UWV druk bezig om toekomstige werklozen van de veranderingen op de hoogte te stellen. Dit doen zij door middel van brieven en campagnes.

Invullen inkomsten

Voor de toekomstige WW-ers (zo’n 50.000 mensen per maand) geldt dat zij vanaf 1 juli op de eerste dag van de volgende maand precies moeten opgeven wat zij verdienen. De betaling van de WW volgt dan 3 tot 10 dagen later. Dit betekent dat mensen hun uitkering niet meer aan het eind van de maand gestort krijgen, maar een halve maand later. Het invullen van de inkomsten is niet gemakkelijk. Tot zover maakte bijna iedereen fouten bij het invullen van de inkomsten.

Loonverrekening

Door dit nieuwe systeem kan het UWV direct alle gegevens controleren en vindt er loonverrekening plaats. Van iedere euro die iemand die in de WW zit verdient, mag hij/zij 30 cent houden. Hiermee wil het UWV uitstralen dat het weer loont om te gaan werken en werken stimuleren.

Voor iedereen die nu al een uitkering heeft verandert er niets.