“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gevaarlijk werk leidt tot ongelukken: in deze situaties gaat het vaak mis

06 dec, 2021 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

1 op de 8 werknemers vindt hun werk gevaarlijk, blijkt uit cijfers van het CBS. Dan hebben we het niet alleen over brandweermannen en politieagenten, maar vooral mensen uit de technische sector, het transport en de logistiek laten hier van zich horen. We beantwoorden vier belangrijke vragen over gevaarlijk werk.

1. Hoeveel mensen in Nederland hebben gevaarlijk werk?

Naar eigen zeggen hadden in 2020 bijna 950.000 werknemers gevaarlijk werk. Zoals in de inleiding gezegd, hebben we het dan vooral over beroepen in de sectoren techniek, transport en logistiek. Deze enquête is afgelegd door het CBS en TNO. Dakdekkers, vrachtwagen- en buschauffeurs schijnen hun werk ook gevaarlijk te vinden.

2. Waardoor ontstaan de meeste ongelukken?

Er zijn allerlei beroepen waarin gevaar kan ontstaan. Voor een politieagent zal dat gauw geweld zijn, voor iemand uit de bouw kan het een steiger zijn die bijna omvalt. Hoogte en machines zijn vaak de oorzaak van ongelukken op de werkvloer. Als iemand valt is dat meestal omdat er niet met de juiste veiligheidsmaatregelen rekening is gehouden.

Bij ongelukken met machines zijn de medewerkers vaak niet goed genoeg ingelicht hoe de machines werken of hoe je ze kunt stoppen in nood. De machine zelf kan natuurlijk ook de oorzaak zijn en niet voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen waardoor problemen ontstaan.

Meldingen van ongevallen op het werk komen binnen bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar lang niet alle meldingen. Er wordt alleen melding gemaakt als de slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht worden, er blijvend letsel is of de werknemer is overleden. Alle kleine ongevallen worden hier dus niet gemeld en blijven buiten beeld.

3. Hoe komt het dat er nog zoveel ongelukken zijn op het werk?

De inspectie ziet dat veel bedrijven niet voldoende hun verantwoordelijkheid nemen om ongevallen te voorkomen. ,,Nog te weinig bedrijven werken met een risico-inventarisatie; een overzicht van wat er wat betreft veiligheid en gezondheid kan gebeuren op de werkvloer. Een werkgever is uiteindelijk altijd verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Het is dus heel belangrijk dat hij weet welke risico’s het personeel loopt.’’

Vaak weten de werknemers ook veel beter hoe gevaarlijk hun werk is dan de werkgever zelf. Praat hierover met de directie. Meld dat je je niet veilig voelt, dat is heel belangrijk om aan te geven. Alleen dan zal er iets veranderen.

4. Wat als de werkgever niets doet na aangeven?

Heeft een werknemer aangegeven zich niet veilig te voelen en doet de werkgever hier niets mee, dan zal dit waarschijnlijk geen opzet zijn. Natuurlijk wil een werkgever niet dat er iets met één van hun werknemers gebeurd. Maar soms wordt een probleem onderschat. Het advies is dan om arbeidsinspectie, de vakbond en vooral de arbodienst in te schakelen. Zij kunnen klachten van werknemers anoniem behandelen en de werkgevers aanspreken. Hierdoor wordt je kans op veiligheid op de werkvloer groter.