“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Onbetaald uren inhalen wegens sluiting door corona

9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Tijdens de lockdown moesten de meeste winkels hun deuren sluiten. Personeel zat thuis, maar werd natuurlijk wel gewoon doorbetaald. Dit is de Wibra een doorn in het oog. Zij willen hun werknemers verplichten om in de zomer de niet gewerkte uren in te halen. Maar mag dat eigenlijk wel? Vakbond FNV stapt naar de rechter om dit te voorkomen.

NOW-regeling

Het is ook wel een beetje een vreemde constructie. Wibra is een van de bedrijven die een beroep heeft gedaan op de NOW-regeling van de overheid. Dit betekent dat zij een tegemoetkoming vanuit de overheid hebben gehad. Via de NOW-regeling kunnen bedrijven 80 procent van de loonkosten in coronatijd via de overheid gecompenseerd krijgen. Toch is dit voor Wibra niet genoeg. Zij hielden precies bij hoeveel uren er niet werden gewerkt en verwachten nu dat de werknemers deze uren in de zomer onbetaald inhalen.

Rekening bij de werknemers

Op deze manier lijkt de Wibra een beetje van twee walletjes te eten. Zij ontvangen de overheidssteun, maar leggen daarnaast de rekening voor de lockdown eigenlijk ook bij hun eigen medewerkers. FNV-vakbondsbestuurder Linda Vermeulen vertelt: “Het is ongehoord dat Wibra deze lockdownrekening, die al door de belastingbetaler is betaald, ook nog eens bij de werknemers neerlegt.” De overheid grijpt niet in, waardoor vakbond FNV zich genoodzaakt ziet om naar de rechter te stappen. Het aantal uren dat werknemers in de zomer zouden moeten inhalen lopen flink op. Het aantal uren loopt per werknemer uiteen van 40 uur tot zelfs 100 uur. Deze uren zouden de Wibra-werknemers dus in de zomer extra moeten werken bovenop hun normale aantal uren. Hoe ga je dat combineren met de vakanties, een gezin of misschien een andere baan. Dat is niet te doen.

Creatief boekhouden

Wibra is niet het enige bedrijf waar creatief met de regels wordt omgegaan. Ook juwelier Lucardi laat zijn medewerkers overwerken om verloren uren in te halen. Andere bedrijven proberen de uren in te houden op de vakantiedagen. Zonder toestemming van de werknemer mag dit absoluut niet. Hou dit dus in de gaten. Heb jij het idee dat jouw werkgever misbruik maakt van de situatie? Neem dan gerust even contact met ons op voor gratis juridisch advies!

Uren toch uitbetaald!

Na alle ophef heeft Wibra toch laten weten dat hun werknemers alle uren die zij eventueel extra werken toch gewoon krijgen uitbetaald. Medewerkers zullen dus geen uren hoeven inhalen na de lockdown van afgelopen tijd.